Danas su održani protesti protiv surovo ubijenog psa Mede u Istočnom Sarajevu, ispred Zemaljskog muzeja. 

Naime, kako prenose tamošnji mediji, javnost se okupila nakon ovog brutalnog čina, sa nekoliko zahteva. Podsećamo, kako je "Kurir" pisao, muškarac je uhapšen pre nedelju dana zbog ubistva psa, kog je vezao za traktor i vukao po ulici. 

Iz Udruženja za zaštitu životinja su saopštili da je pomenuti muškarac, identifikovan kao Aleksandar Matić prethodno upucao psa tri puta, a kasnije ga živog zakopaoIako je pas prebačen u veterinarsku ambulantu, uginuo je usled povreda. 

Brutalno nasilju, kako prenose mediji, prethodilo je to što je pas ušao u dvorište da pije vode. 

Osnovni sud u Sokocu odredio je nasilniku jednomesečni pritvor, nakon što je uhapšen zbog krivičnog dela mučenja i ubijanja životinje. Krivični zakon u Federaciji BiH za mučenje i ubijanje životinja propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do šest meseci, dok Krivični zakon Republike Srpske propisuje novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine.

Protest u Sarajevu (1).png
Youtube/BHRT-Radiotelevizija Bosne i Hercegovine 

Protest u Sarajevu (5).png
Youtube/BHRT-Radiotelevizija Bosne i Hercegovine 

Protest u Sarajevu (3).png
Youtube/BHRT-Radiotelevizija Bosne i Hercegovine 

Stop nasilju nad životinjama!

Brojni građani sa svojim ljubimcima okupili su se danas u 12 sati, noseći transparente na kojim piše "Stop nasilju nad životinjama", "Imamo pravo na život", "Medo napustio si ovaj surovi svet okovan strahom, bolom i patnjom. Nadamo se da si utehu i dom pronašao u nebeskim baštama".

Okupljeni građani će, kako su najavili, nadležnim institucijama uputiti sledeće zahteve:

Izmena Krivičnog zakona FBiH i izjednačavanje sa Krivičnim zakonom RS, da se promeni član 318 i da se lica koja muče i ubijaju životinje kazne zatvora od dve godine, a ne šest meseci (kako trenutno stoji), te da se napuštanje životinje klasifikuje kao krivično delo ;
Izmjena Zakona o lovstvu FBiH, gde je "dozvoljeno" ubijanje pasa i zamjena reči "uklanjanje" sa "premeštanje" u zakonu
Od načelnika opština zatražiće i donošenje odluke kojom će se predstavnici mesnih zajednica obavezati da formiraju opštinske registre sa praćenjem adresa vlasnika pasa, i nadzorom za vršenje opštinskih veterinarskih inspekcija.

Kurir.rs/Klix/N1.ba/ Prenela: M.S.