Nakon prelaska granice sa Bosnom i Hercegovinom i ulaska u Višegrad, najbliži put iz Srbije ka Mostaru vodi kroz oštre krivine istočne Bosne, sledećom rutom: Mokra Gora - Višegrad - Goražde - Foča - Tjentište - Gacko - Nevesinje - Mostar. Na graničnom prelazu nema gužvi a put je prohodan.

IMG-20241005-WA0024.jpg
Kurir/D.Petrović 

Osim maglovitog vremena u Goraždu i Foči i nešto veće vlažnosti vazduha, ništa ne nagoveštava da se svega stotinak kilometara odatle dešava nezapamćena katastrofa. Nakon Tjentišta i ulaska u Hercegovinu, stvari se drastično menjaju. S prvom promenom krajolika, dolazi i do drastične promene vremena. Sitna kiša koja je počela u Gacku intenzivira se u pravcu Nevesinja i Mostara. Sporadično se nailazi na mulj i blato, međutim, put je, iako zahtevan zbog konfiguracije terena – bezbedan i prohodan.

Kurir/D.P., Kurir/D.Petrović Izveštaj sa terena

U samom Mostaru, koji je udaljen oko 50 kilometara od žestoko pogođene Jablanice, trenutno nema padavina, mada se one očekuju u popodnevnim satima. Magistralni put Jablanica - Mostar koji povezuje i Sarajevo sa Mostarom je uništen. Na 23 kilometra od Donje Jablanice, neposredno pre mostarske hidroelektrane, tik uz nabujalu Neretvu, policija reguliše saobraćaj i ne dopušta svima da prođu dalje. Kako su rekli za Kurir, put od Mostara do Donje Jablanice put je prohodan u samo jednom svom delu.

- Najdalje što možete da dođete je do Aleksinog Hana (mesto uz Jablanicu). Tu morate da parkirate automobil, i ukoliko želite da nastavite, moraćete dalje da krenete peške - rekao je policajac.

Kiša koja sipi u Mostaru pretvorila se u jak pljusak koji nastavlja snažno da udara po Jablanici. Bistra Neretva sada je puna mulja i otpada. Bujica je odnela dobar deo puta, a put do Jablanice je, potvrđuju i meštani, neprepoznatljiv.

IMG-20241005-WA0023.jpg
Kurir/D.Petrović 

 - Plače mi se, duša i srce me bole. Pogledajte u kakav pakao se sve ovo pretvorilo. Znate li kako je ovaj kraj bio lep nekada, sad nije ostalo ništa, ruina. Hvala vam što ste došli, prenesite svima u Srbiji da se mučimo. Ovde više života nema - rekao je sa Kurir Jasmin, lokalac koji se prijavio da rasčišćava krš i lom koji su u pretkla 24 sata napravile bujice koje su pogodile Jablanicu.

Do Jablanice je, uverili smo se, nemoguće doći automobilom. Jedini način je peške, korak po korak uništenom stazom koja je nekada bila magistralni put.

Kurir.rs/Dimitrije Petrović