U selu nadomak Jablanice, tačnije u Donjoj Jablanici, koje je jedno od najpogođenijih katastrofalnim poplavama koje su u noći između četvrtka i petka pogodile delove Bosne i Hercegovine, meštani ovakvu prirodnu katastrofu ne pamte, a za jučerašnji dan tvrde da je bio jedan od najtežih dana ikada u ovim mestima i njihovoj okolini.

Ljudi su se spasavali kako su uspeli. Neko se popeo na krov kuće, neko na kupolu džamije. O tome najbolje svedoče priče samih meštana, a koje se ne mogu meriti ni sa najstrašnijim scenarijima holivudskih filmova kada se radi o prirodnim katastrofama.

Majka spasila ćerku, bujica ih nosila tri kilometra

"Pomagali smo i drugima, ali nažalost, i u tom pomaganju ostali smo bez nekoliko sugrađana. Još uvek se traga za velikim brojem meštana. Ovo je malo selo, svi se poznajemo", reči su jednog od meštana Donje Jablanice.

Kako kaže ova žena, njena komšinica je herojski spasila svoje dete od sigurnog utapanja.

„Moja komšinica Lejla Zalihić spasla je svoju 13-godišnju ćerku. Svojim telom je sačuvala Asju od pada sa trećeg sprata porodične kuće. Nošena bujicom tri kilometra, uspela je da dopliva do ćerke i spasi je. Juče sam gledala modro lice moje Lejle, njene rane na telu, ali njene oči su samo gledale njenog evlada, pogled nije skidala sa svoje devojčice. Jednom rečju, majka heroj,“ rekla je ona za portal „Crna hronika“.

Mnogo nastradalih i nestalih

Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, 16 ih se smatra nestalima.

"Najmanje 16 osoba s područja severne Hercegovine trenutno se vodi nestalima nakon što je potvrđeno kako ih je isto toliko smrtno stradalo samo na području Jablanice", kazao je predsednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Sve najnovije informacije iz minuta u minut o poplavama u BiH možete da čitate u našem blogu na ovom linku.

(Kurir.rs/Crna hronika)