Zamenica ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Duška Jurišić posetila je danas Donju Jablanicu, mesto koje je najgore prošlo u poplavama i klizištima, a na svom Fejsbuk profilu otkrila je potresne sudbine meštana.

Kako je napisala, bračni par Imamović je prošao kroz pakao.

"Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamenila je neverica, jer su kuće njegove sestre i brata izbrisane s lica zemlje. Samo u jednom trenu izgubili su osam članova porodice. Ne mogu se oporaviti od šoka pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili beživotna tela svojih najbližih", napisala je zamenica ministra.

Ona je potom otkrila i da je Amra Jahić spasila život svog sina.

"Zahvaljujući Amrinoj neverovatnoj pribranosti, spašen je život njihovog sina, Semirov i život nekolicine komšija, koji su utočište potražili u njihovoj kući. Amra je noseći četvorogodišnjeg dečaka uspela da prepliva stotine metara kroz nabujalu vodu i mulj", dodala je Duška Jurišić.

Ifeta Begović je ostala bez doma i nema elementarne stvari, a mora da brine i o ćerki sa poteškoćama u razvoju.

"Ifeta je ostala bez doma. Uprkos tome što se mali broj žitelja, koji su satima bili odsečeni zbog blokiranih saobraćajnica, našao prepuštenim samima sebi u misiji spašavanja ljudskih života, Ifetu su s njenom kćerkom s poteškoćama u razvoju dva puta premeštali kako bi im našli adekvatan smeštaj i njegu. Dan posle suočavaju se s nestašicom elementarnih stvari, presvlake, obuće, jer je većina domove napustila u papučama i pidžamama", dodala je zamenica ministra i dodala da će svima biti potrebna dugoročna pomoć.

(Kurir.rs)