Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mestu.

Prema rečima Sabahudina Spahovića iz Federalne uprave civilne zaštite, osim pripadnika FUCZ, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažovan posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva bezbednosti BiH.

- Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspeli su da detektuju žrtve. Na tri mesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uslovi, pošto je jako teško prići tim mestima, da sa mašinama i spasiocima pokušamo da se probijemo do potencijalnih tela žrtava - kazao je Spahović za Dnevni avaz.

x AP Armin Durgut.jpg
AP/Armin Durgut 

Mnogo je toga što će spasioci pamtiti zauvek kada je o Donjoj Jablanici reč, ali akcija spašavanja deteta nedugo nakon katastrofe Sabahudinu se posebno urezala u pamćenje.

- Ono što će čitav život ostati u mom sećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave sigurno je pronalazak malog deteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dve tone. Zajedno sa meštanima i svima koji su tu bili prisutni uspeli smo da dete izvučemo živo i transportujemo ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dete zdravo i da je osigurano sve što mu treba - dodaje Spahović.

x01 EPA Nidal Saljic.jpg
EPA/Nidal Saljic 

Celi region povezan je solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživelima u katastrofi u Jablanici. Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apelira da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

- Nije nam potrebna pomoć u ljudima, potrebna nam je pomoć u kamionima, bagerima, svemu drugom što će nam koristiti na terenu kako bismo mogli da počnemo da otklanjamo teške posledice ove katastrofe. Onog momenta kada dođemo u situaciju da krenemo da raščišćavamo objekte i sve drugo što imamo ovde, tada ćemo putem medija i društvenih mreža apelovalti da nam se pomogne u ljudstvu. Do tada molim sve za strpljenje, pogotovo da ne kreću samoinicijativno na put, jer tako prave problem i nama i policiji i svima ostalima - poručuje Spahović.

(Kurir.rs/Dnevni avaz/Preneo: N.V./Foto: Ilustracija)