U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. godine na kojima se biraju načelnici opština i gradonačelnici, kao i opštinska i gradska većina iz skupštine. Centralna izborna komisija BiH jutros je donela odluku da se zbog katastrofalnih poplana lokalni izbori odlažu u četiri opštine.

Gosti "Puls Srbije vikend" koji vodi Kruna Una Mitrović, koji su detaljnije pričali o uslovima u Bosni bili su Ljubomir Đurić, iz Centra za nacionalnu politiku i Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije.

Đurić je analizirao važnu rečenicu koju je Dodik izneo da su sud i tužilaštvo BiH sredstvo terora prema srpskom narodu, pa je odgonetnuo koliko je to tačno:

Kurir televizija Stručnjaci o situaciji u Bosni i Hercegovini

- Mislim da se na primeru samog predsednika Dodika vidi da je tačno jer se njemu sudi zbog nepoštovanja Šmita što se tiče nekih odnosa i zajednice i da ono što je potpisano nema nikakvu funkciju. Stvarno ne znam koja je funkcija Šmita u Bosni i Hercegovini generalno. S' druge strane mislim da je neukusno pominjati da se Republika Srpska protivi Dejtonu jer je to paradoksalan momenat s obzirom na to da ne postoji ta republika bez Dejtona, jednostavno je to jedini dokument na koji možete da se pozovete na postojanje. Kada pogledate taj sporazum, bitno je da federacija nema nikakvu nadležnost nad Republikom Srpskom u nekim pitanjima kulture, osim u pitanjima finansiranja. 

Miletić je pričao o idejama Dodika koje su uvek konstruktivne:

- Predsednik Dodik je generisao mnogo zanimljivih ideja koje bi mogle da budu nekome problematične, a meni se čini da su konstruktivne jer su mirovne, ne kaže nigde da će ići da se tuče, već naprotiv, kaže ako vi ne uvažavate nas i Dejton, oni već imaju malo ingerencija na saveznom nivou, i to malo im uzmeš, pa urušiš, šta je onda ostalo tu. Radi se na potpunom ukidanju, onda je Dodik rekao da se razdruže, ako oni to ne žele, ako misle da će diktirati kom Bogu da se mole, šta da uče u školi, ispada tako. Kao i na Kosovu kada vidimo Kurtija. To bi se desilo i u Republici Srpskoj da nema odlučnosti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "BOSNA JE NAJRELIGIOZNIJA U EVROPI ZBOG OVOGA!" Đenović o listi naroda koji najviše veruju u Boga: Ko se podrazumeva vernikom?