U Bosnu i Hercegovinu stiglo je i 36 pripadnika Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije,sa 12 vozila. Podsetićemo da su oni u BiH upućeni po nalogu predsednika Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost da pomogne susednoj zemlji u ovom teškom trenutku.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su detaljnije pričali o ovoj pomoći, ali i samoj katastrofi koja je pogodila Donju Jablanicu bili su Ivan Ristić i spasioc Gorske službe spasavanja Marko Obradović.

WhatsApp Image 2024-10-06 at 1.53.23 PM (1).jpeg
Kuriri/Dimitrije Petrović 

Ristić je objasnio zbog čega je ova bujica bila toliko katastrofalna, pa je objasnio kako je jaka voda u kombinaciji sa kamenjem napravila nezapamćenu katastrofu u delu Bosne i Hercegovine:

- Što se tiče meteorologije, krenulo je smirivanje na području BiH, a trebalo bi napomenuti da je u toku te noći, kada se to desilo, palo 350 litara po metru kvadratnom, to je ogromna količina kiše, podsetimo da je u Obrenovcu količina kiše bila 220 litara po metru kvadratnom, a setite se šta se sve desilo u Obrenovcu, a ovo je još gore. U Bosni je toliko kiše palo baš na tim vrhovima, ovde je za noć pala polugodišnja količina padavina, a ta voda se sjurila dole, ima dosta klizišta u tom području, kao i kamenolom, pa je ta voda povukla i to kamenje, to je bilo kao cunami, preko metar visine je bila ta bujična visina puna kamenja, tako je počela da nosi kuće, to nije bila samo voda. Već sledeće nedelje dolazi anticiklon, sušni period, nema više bojazni, ali dan posle je najteži.

Kurir televizija Objašnjenje o stravičnoj poplavi koja je zadesila Bosnu: To je bilo kao cunami!

Obradović je otkrio da li su pripadnici Gorske službe bezbednosti poslati u Bosnu:

- Za sada nismo, i dalje smo u pripravnosti, čekamo poziv ukoliko ima potrebe za intervencijom, naši spasioci u prilično obučeni za direktno pružanje pomoći ugroženima u brzim vodama. Dakle, u ovim trenucima, kada verujemo našim komšijama, najbitnija je dobra mehanizacija, preporučujemo da se mehanizacijom najviše napadnu ta područja i da se otklone posledice velikih poplava. Gorska služba je dobila jedan čamac koji je sposoban za pružanje pomoći u poplavama, spremni smo da intervenišemo na taj način ukoliko dobijemo zahtev. Takođe, naši spasioci su u pripravnosti, kao kada je bilo u Obrenovcu, da krenu, ali i ako se nešto slično desi kod nas, da intervenišu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Potresna ispovest Alme Kukić o nezapamćenoj katastrofi u BiH