Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je preliminarne rezultate lokalnih izbora na osnovu 91,35 odsto obrađenih biračkih mesta.

ATV prenosi da izlaznost iznosi 47,73 odsto, bez podataka sa dva biračka mjesta - Kotor Varoš i Čapljina.

- U narednih pet dana činićemo to svaka 24 sata, dakle svaki dan u 15.00 časova, a narednih dana iza toga svakih 48 časova sve do objavljivanja konačnih i kompletnih izbornih rezultata - navela je predsednica CIK Irena Hadžiabdić.

Al Džazira Balkan navodi da, premda su nacionalne stranke dominirale na lokalnim izborima, nisu uspele da osvoje velike gradove

Tako vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) neće imati ni jednog načelnika u Sarajevu, a pretrpela je poraz i u Tuzli i Zenici. Nikola Šobot, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izgubio je u Banjaluci od aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića iz PDP.

Čekaju se rezultati za gradsko veće u Mostaru, koje će kasnije izabrati gradonačelnika.

x EPA Amer Kajmovic.jpg
epa/amer Kajmovic 

Do sada je na čelu Mostara bio Mario Kordić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), ali sada se toj poziciji nadaju i iz SDA.

U Sarajevu domiraju tri stranke iz koalicije koju čine Socijaldemokratska partija BiH, Naša Stranka i Narod i pravda, koja je trenutno partija na vlasti na nivou BiH, a uspele su da sačuvaju neka od ključnih uporišta poput Tuzle, u kojoj će gradonačelnik i dalje biti iz SDP BiH.

Pobednik na području Republike Srpske je SNSD predsednik RS Milorada Dodika.

Radovan Kovačević, predsednik izbornog štaba SNSD, objavio je da su kandidati te stranke za načelnike odnosno gradonačelnike pobedili su u 70 posto opštna i gradova u RS, odnosno u njih 45.

(Kurir.rs/ATV/Al Jazeera/Preneo: N. V.)