Ibro Berilo, načelnik Opštine Trnovo u BiH, ponovo je pobedio na lokalnim izborima uprkos (ili zahvaljujući tome), što je kampanju vodio iz pritvora, gde se nalazi zbog optužbe za sistemsku korupciju.

Ibro Berilo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Opštine Trnovo, nadmoćno je pobedio na lokalnim izborima u toj opštini u Bosni i Hercegovini (BiH), što samo po sebi ne bi bilo čudno da predizbornu kampanju nije vodio iz pritvora, gde se nalazi zbog zloupotrebe položaja.

Berilo je osvojio 1.312 glasova, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov iz Socijaldemokratske partije (SDP) osvojio 384 glasa, objavila je SDA u nedelju uveče, nakon što su zatvorena birališta na lokalnim izborima u BiH.

Berilu, koji je aktuelni načelnik Opštine Trnovo i još dvema osobama, kantonalni sud u Sarajevu produžio je za još dva meseca pritvor početkom septembra.

Optužba za pranje novca

Oni su osumnjičeni za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na planini Bjelašnici, a uhapšeni su 5. augusta.

Kantonalno tužilaštvo tada je navelo da je reč o "predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pritvor im je produžen na predlog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogli da utiču na svedoke, prikriju dokaze i ponove krivično delo.

(Kurir.rs/Vreme/Preneo: Đ. M.)