Lejla Zalihić i njena 13-godišnja ćerka preživele su poplave u Bosni i Hercegovini. Lejla je skočila sa trećeg sprata i plivala tri kilometra bujicom kako bi spasla svoju ćerku Asju.

Lejla Zalihić, žena čija je fotografija obišla region, nakon što je objavljeno da herojskim podvigom spasila svoju 13-godišnju ćerku Asju iz poplava u Bosni i Hercegovini, ispričala je kako je izgledala njihova borba za život. Lejla je majka heroj pošto je skočila s trećeg sprata u vodu kako bi spasla svoje dete.

- Kuća se jednom zatresla, drugi i treći put, mi smo zajedno sa kućom pali. Mene je tu voda nosila. Ne znam... Išla sam u krug i kako sam išla u krug, tako sam vazduha uzimala - ispričala je Lejla za "Al Džaziru".

Lejla i njena 13-godišnja ćerka bežale su od prizemlja do trećeg sprata. Za manje od 20 minuta, voda je i tu došla do plafona. Asja kaže da je u jednom trenutku čula majku kako je doziva.

- Ja sam čula da se neko dere, viče upomoć i doziva moje ime. Ja sam mislila da neko ko drugo nego moja mama i babo - rekla je Asja.

Lejla je tada uspela da dođe do ćerke i zašiti je od poplava.

-Ja kažem "Asja, jesi li to ti?", ona mi kaže "Jesam". Ja sam tu dobila snagu i između drva zaronila dole. Udaralo me je u glavu, došla sam nekako do nje, ona je sva modra bila, crna od hladnoće - kaže Lejla.

Njena ćerka je ispričala kako je uspela da pluta na vodi neko vreme, da bi kasnije morala da se provlači kroz šumu kako bi došla do bezbednog mesta.

- Ja sam uzela neko drvo, stavila ispod sebe, da ne bih morala da plivam, samo sam plutala. U međuvremenu je svanulo i mogle smo da vidimo. Onda smo išle kroz šumu, penjale se.. Kiša je udarila, hladno, užasno - na ivici suza je rekla Asja.

Ko je majka heroj iz Buturović Polja

Priča o Lejli Zalihić, koja je majka heroj, već je obišla i rasplakala region. Lejla je u toku katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu skočila sa trećeg sprata svoje kuće, plivala tri kilometra bujicom i spasla svoju Asju. Na Lejli su vidljive povrede i ona je hospitalizovana. Njen suprug i ćerka su dobro, dok se za svekrvom još traga.

Najmanje 21 žrtva poplava

Spasioci u Bosni i Hercegovini i dalje tragaju za nestalima u poplavama koje su u petak pogodile deo zemlje i dovele do kataklizme. Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada. Prema najnovijim informacijama, poplave su odnele 21 život.

Zbog najavljenih obilnih padavina, koje se očekuju 9. oktobra 2024. godine, sa prognoziranih između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, na većini hidroloških stanica na području Jadranskog sliva predviđa se porast vodostaja. 

Kurir.rs/Blic/Al Džazira