Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nekadašnji bošnjački lider u BiH Alija Izetbegović "nepresuđeni ratni zločinac" i da njegovu političku zaostavštinu slede svi politički predstavnici Bošnjaka u BiH, ne prihvatajući dejtonsku BiH sa pravima koja imaju narodi i entiteti.

"Alija Izetbegović je nepresuđeni ratni zločinac i to je evidentno. I tužilac Haškog tribunala, u to vreme Karla del Ponte, rekla je da ga je smrt sprečila da izađe na sud", rekao je Dodik.

Ocenivši da u Federaciji BiH žele da to da potisnu, on je naveo da to pokazuje i "njihova težnja da svoje ratne zločince proglase herojima, ne samo za svoj narod, već za sve narode".

Dodik je podsetio na izjavu Alije Izetbegovića da će "žrtvovati mir za nezavisnost BiH", dodavši da se vidi gde je to sve dovelo.

"Kada mi kažemo da mi nećemo žrtovati mir, ni za nezavisnost RS, nama nameću sankcije", rekao je on.

Dodik je to rekao pošto su bošnjački političari oštro osudili izjavu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da u udžbenicima istorije u BiH ne treba da budu fotografije ni ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, ni bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića.

Prethodno je Ustavni sud BiH stavio van snage delove nastavnog plana i programa u RS, prema kojem se u predmetu istorija u devetom razredu Ratko Mladić i ratni lider Srba u BiH Radovan Karadžić nazivaju "istorijskim ličnostima" i "herojima".

Dodik je rekao da su Karadžić i Mladić "nesumnjivo deo istorije i da to niko ne može zaobići".

"Nesumnjivo je da je i Izetbegović imao uticaj na istorijska dešavanja, konstituisanje muslimanskog, odnosno bošnjačkog naroda, nesumnjivo da su istorijsku ulogu imali Karadžić i Mladić i to ne možete da izbrišete", kazao je on.

Po njegovim rečima, standardi moraju da postoje, a istorijski standardi su neumoljivi.

"Po njihovim (bošnjačkim) merilima, trebalo bi da u naše udžbenike napišemo da je Alija Izetbegović bio mirotvorac, taj koji je svima želeo dobro, a isterao je iz Sarajeva 156.000 Srba, da je Srebrenica bila ono što oni hoće da kažu, da satru svako srpsko poimanje, pa i istoriju", istakao je Dodik.

Povodom sutrašnjeg protesta probosanskih snaga ispred OHR-a zbog izjave Šmita o Izetbegoviću, Dodik je rekao da bi verovatno i on bio tamo da nije najavljen kao skup probosanskih snaga.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.