Trinaestogodišnji Lazar Vučelja, učenik osmog razreda banjalučke Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", pokazao je svojim primerom da vera u dobre ljude i dalje postoji.

Naime, Lazar je spasao 74-godišnju Dragoslavu Vulin iz požara koji je zahvatio njenu kuću. Kako je objasnio, osetio je dim u vazduhu dok je pecao na Vrbasu, i odmah dotrčao da vidi da li je nekome potrebna pomoć. 

- Osetio sam neki neprijatan miris i video dim, a onda čuo i eksploziju. U početku sam pomislio da neko pali svoje stvari, ali kad sam izašao na put video sam da gori kuća - ispričao je Lazar. 

Situacija je mogla biti kobna, da nije bilo malog heroja koji je odmah pozvao vatrogasce i hitnu pomoć. U kući, koju je zahvatio plamen, nalazila se 74-godišnja Dragoslava Vulin.

"Zahvaljujući njemu, izbegla se katastrofa"

- Zapalile su instalacije. Sve je bilo zapaljivo jer je u pitanju montažna kuća. Kad sam čula pucanje, ja sam se probudila. Plamen je već došao u predsoblje. Međutim, vatrogasci su već stigli, Lazar ih je pozvao, i izbegla se zaista velika katastrofa - kaže Dragoslava.

Dragoslava, koja je svoj radni vek provela u prosveti, kaže da je danas retkost upoznati dečaka kao što je Lazar — vredan i neustrašiv. 

- Lazar, ne samo da je pozitivan primer — on je i heroj. Dete tog uzrasta da tako reaguje. I da je on pored Vrbasa bio i on je čuo taj prasak. Reagovao je pravoveremeno i izbegla se prava katastrofa - dodala je.

Lazar Vučelja je pravi primer kako mlada osoba može brzo reagovati u kritičnim situacijama i spasiti ljudski život. Na njega su zbog ovog hrabrog i nesebičnog gesta ponosni i roditelji i nastavnici.

Kurir.rs/RTRS/ Prenela: M.S.