Vlada Kantona Sarajevo održala je danas sastanak sa predstavnicima policije i kantonalnog tužilaštva povodom svakodnevnih lažnih dojava o postavljenim bombama u školama, zbog čega je prehodnih dana uhapšeno pet maloletnika.

Posle sednice je saopšteno da je moguće odvođenje maloletnika u maloletnički zatvor, dok će se od roditelja tražiti nadoknada materijalne štete, preneo je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Nastavni proces u Sarajevu je značajno ugrožen zbog tih lažnih dojava, jer pravila nalažu da direktor škole obavesti policiju koja evakuiše prostorije škole i vrši kontradiverzioni (KDZ) pregled koji traje satima.

Istovremeno, dodaje se, svakodnevne evakuacije psihički uznemiravaju kako nastavnike i učenike, tako i roditelje.

Dodatan problem je za roditelje dece koja pohađaju niže razrede osnovnih škola, a po koju moraju doći pre čega moraju da napuste svoje radno mesto.

Uz to, svakodnevno se ulažu značajni policijski resursi na KDZ preglede, što nosi velike troškove.

Podsetimo, danas je Opštinski sud u Sarajevu odredio privremeni smeštaj maloletniku koji je osumnjičen da je u 11 dana više od 49 puta uputio lažnu dojave o bombama u Sarajevu, potvrdila je za portal "Avaza" portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Nekoliko sati kasnije, tužiteljka Tužilaštva KS, predložila je sudiji za maloletnike Opštinskog suda u Sarajevu određivanje jednomesečnog pritvora za još dva maloletnika koji se sumnjiče za krivična dela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje

(Kurir.rs/Avaz.ba)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija DOJAVE O BOMBAMA SU PRODUKT ZAPADNIH CENTARA?! Stručnjaci nemaju dilemu: Ovo rade pred izbore, ŽALOSNO je što ne biraju ciljeve