Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Kazanj gde će kao posmatrač učestvovati na Samitu BRIKS.

RTRS prenosi ocenu Dodika da "članice BRIKS baštine suverenitet i poštovanje, bez nametanja i miješanja u unutrašnje stvari drugih država".

- BRIKS budi nadu, on daje šansu. Daje šansu prije svega miru, miru koji treba da bude globalna karakteristika čitavog svijeta. Zato je važno da Republika Srpska tu bude evidentirana i prisutna i da u tom pogledu možemo da ostvarimo kontkakte, kako se to kaže na marginama sa svim učesnicima tog samita. Posebno sam ponosan na činjenicu da ću učestvovati u radu, odnosno posmatranju rada tako moćne grupacije zemalja koje čine danas najznačajnije udruženje i najjaču ekonomiju na svetu - rekao je Dodik.

U delegaciji Republike Srpske u Kazanju su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, kao i savetnik predsednika Srpske Branislav Okuka.

Samit BRIKS počinje u utorak i prema najavama biće najmasovniji do sada, ali bez važnog učešća saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Banjalučka ATV prenosi da je Dodik je pre polaska za Rusiju naveo da je Republici Srpskoj ukazana velika čast da se pojavi na samitu BRIKS u Kazanju.

- Već imamo dogovoren sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i sa drugim važnim liderima koji će biti na samitu BRIKS - poručio je Dodik u objavi na Instagramu.

(Kurir.rs/RTRS/ATV/Preneo: N. V./Foto: Ilustracija)