Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Kazanju sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

- Republika Srpska je zahvalna za vaš prijateljski odnos. Želim da vam čestitam na uspešnom vođstvu - rekao je Dodik.

Predsednik Azerbejdžana zahvalio se Dodiku za podršku.

- Imamo jake veze i želimo to da očuvamo. Kada sam dolazio u BiH želeo sam i došao sam na jednu manifestaciju u Republici Srpskoj. Smatram da imamo puno potencijala za saradnju i o tome ćemo razgovarati i danas. Pozivam vas da posetite Azerbejdžan - rekao je Alijev.

Dodik: Uspešan razgovor

Azerbejdžan je zemlja koja vodi svoju politiku suvereno, ali i međunarodnu i ima dosta razumevanja za Balkan, pre svega za Srbiju, podržavaju i BiH u okviru onoga što je ustavni poredak, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

- Gajimo dobre odnose dugi niz godina i veoma je važno da smo danas razgovarali i potvrdili obostranu privrženost razvoju boljih odnosa - rekao je Dodik.

Istakao je da su imali i jedan uspešan razgovor o ekonomskoj saradnji, a ona se odnosi na sva moguća pitanja.

- Tu je pitanje gasa i nafte, farmaceutske industrije, poljoprivrede, jednako tako i građevinarstva u nastojanju da stvorimo što više kontakata među ljudima. Dogovorena je moja posjeta Azerbejdžanu u dogledno vrijeme kada se usaglase termini. To će biti potvrda onoga što smo ovde danas razgovarali - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da je Azerbejdžan jedna od zemalja a koja se bori za očuvanje svog suvereniteta, nezavisne unutrašnje i spoljne politike.

- Azerbejdžan jednako zbog toga ima i određene pritiske od strane Zapada, jer je jedan od nezaobilaznih komunikacijskih centara za regionalne i ukupne globalne odnose. Alijev me je upoznao sa njihovim zahtevom da postanu članica BRIKS-a i koliko vidim to će se desiti u nekom narednom periodu, ali svakako to govori o tome da svi oni koji žele svoj suverenitet da rade sa ljudima na bazi slobodne volje, da jedni drugima ne uslovljavaju političke odnose. Svakako BRIKS predstavlja slobodno delovanje i slobodnu saradnju - naveo je Dodik.

Dodik ističe da je Alijev pričao o dolasku u BiH i poseti Jahorini.

- Zahvalio se u ime toga srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović na dobrom gostoprimstvu. Azerbejdžan je isto tako jedna od zemalja koja nije podržala rezoluciju o Srebrenici, a to govori da saradnja Azerbejdžana i celokupnog srpskog naroda, pogotov u Srbiji je veoma jaka i moćna - zaključio je predsednik Srpske.

U Kazanju je počeo Samit BRIKS-a koji je okupio političke predstavnike 36 zemalja, među kojima je i delegacija Republike Srpske koju predvodi predsednik Dodik.

Republika Srpska na Samitu BRIKS-a učestvuje kao posmatrač.

Kurir.rs/RTRS/Preneo: D. P.

  Bonus video:

00:32
Milorad Dodik glasanje Izvor: Kurir