ONEMOGUĆILI DA HELIKOPTERI IZ SRBIJE DOĐU NA VREME: Višković najavio krivične prijave: "Sve je to zbog sujete i patološke mržnje"

YouTube/ RTRS vijesti

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će biti podnesene prijave protiv svih koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruisali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" na vreme.

"Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na žarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar besni i kakve su posledice. Podnećemo prijave protiv odgovornih, neću unapred da govorim o imenima dok ne dobijem sve informacije", istakao je Višković.

screenshot Video Plus 
foto: screenshot Video Plus

On je rekao da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu namenjeni za gašenje požara i da se ne mogu se nositi s tim s obzirom na mali kapacitet vedra od 500 i 900 litara, za razliku od helikoptera iz Srbije od kojih jedan ima kapacitet vedra četiri tone.

YouTube/ RTRS vijesti 
foto: YouTube/ RTRS vijesti

Višković je naglasio da su požari u Republici Srpskoj pod kontrolom i da su uloženi ogromni napori da budu lokalizovani.

"Ima još tačkastih požara, ali jutros od 7.00 sati tri helikoptera gase vatru dok je u potpunosti ne ugase, ako ne bude jakog vetra, kao juče, koji onemogućava gašenje", rekao je Višković.

Helikopterske jedinice od jutros gase požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska", a pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci izviđaju teren zahvaćen vatrom.

"Od 7.00 časova na području NP "Sutjeska" gasimo požar i već smo izbacili oko 80 tona vode na požarišta. Htio bih da naglasim da se naš jučerašnji let od 12.00 do 14.30 časova, koji je izveden u izuzetno teškim uslovima, i te kako isplatio", rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Kurir.rs/RTRS/ M. CG.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Požar u Fabrici Dorado  Kurir