"MOLITE SE ZA KIŠU U BiH": Poglavar islamske zajednice pozvao vernike na molitvu kako bi se ublažile vrućine i velika suša

EPA/FEHIM DEMIR

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović preporučio je svojim imamima da se mole za kišu ne bi li se ublažile posledice vrućina i višemesečne suše koje su pogodile zemlju.

Suša i vrućine u Bosni i Hercegovini i regiji donele su brojne poteškoće poljoprivredi, izvorima, potocima i rekama, što je, između ostalog, rezultiralo i brojnim požarima, pa se vremenskim prilikama bavili i u Upravi za verske poslove rijaseta.

"Zaključili smo kako je i u ovoj situaciji najbolje potražiti spas kod Alaha, gospodara svetova. U njegovoj moći je davanje, spuštanje i uskraćivanje kiše", stoji u izjavi informativne agencije Islamske zajednice u BiH, prenosi Hrvatska televizija.

Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI 
foto: Foto EPA/EPA/ANDREA FASANI

Ne bi li se uz Božju pomoć promenile vremenske prilike reis Kavazović preporučio je da imami na svim džumama s drugim vernicima danas izmole "kišnu dovu" (molitvu) te zamole Alaha da im oprosti grehe, da se smiluje svojim robovima i drugim stvorenjima i da spusti kišu na ispucalu bosanskohercegovačku zemlju.

Iz Islamske zajednice u BiH navode da nije prvi put da se u njihovim džematima moli za kišu, a utemeljenje za sve nalaze u Kur'anu koji, kako ističu, podseća vjernike da je jedan od uzroka suše istrajnost ljudi u grehu i ustezanje od traženja oprosta od Alaha.

Poziv imamima u BiH da se mole za kišu poslat je kada su meteorolozi najavili promenu vremenskih prilika i u BiH od nedelje, uključujući padavine, naglašava HRT.

Kurir.rs/HRT/M.M.CG.