DODIK POSLE SUĐENJA: Ovo je podaništvo bošnjačkih tužilaca, Šmit nema pravo da se meša u zakonodavni postupak

Dodik je rekao da uopšte nema potrebu da se brani jer nije prekršio zakon

Printscreen/TV Pink

U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v. d direktoru Službenog glasnika Republike Srpske, Tužilaštvo BiH pokušalo je da mejlove iz OHR-a koji su stigli na adresu Narodne skupštine Republike Srpske predstavi kao zvanične dokumente.

"Mejlovi ne određuju rad Narodne skupštine niti predsednik Skupštine ima obavezu da postupa po mejlovima nego prema Poslovniku i Statutu", rekao je Nenad Stevandić, predsednik Narodne skuptšine Republike Srpske posle završenog ročišta u Sudu BiH.

Posle ročišta, Dodik je ponovio da se radi o farsi i montaži te da je besmisleno da u tome uopšte učestvuje, navodeći i to da je Kristijan Šmit čak legalan, da nema pravo da se meša u zakonodavni postupak.

"Ovo je podaništvo bošnjačkih tužilaca i ovih srpskih poltrona koji su spremni da izvršavaju političke naloge, a ne da se bave pravom", rekao je Dodik dodajući da je montaža celog postupka na štetu BiH.

Rekao je i da on, i Lukić nemaju nikakav problem, te da najveći problem imaju Tužilaštvo BiH i Sud BiH, istovremeno naglašavajući da uopšte nema potrebu da se brani jer nije prekršio zakon.

Posle ročišta, Lukić je istakao da one koji su montirali ceo proces najviše boli to što se rukovodstvo Republike Srpske, zajedno sa narodom, bori za očuvanje države dok je njegov advokat Miljkan Pucar istakao da od prvog dana odbrana tvrdi da su se Dodik i Lukić ponašali u skladu sa zakonom.

Posle ročišta na kojem je svdočio Boran Bosančić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske, Pucar je rekao da Službeni glasnik niti bilo ko drugi, nema pravo da obustavlja ono što usvoji Narodna skupština Republike Srpske.

Naveo je i da u Bonska ovlaštenja nigde nisu objavljena u Bosni i Hercegovini i da mejlovi ne mogu biti u pravnom prometu jer se radi o informacijama, ne o obavezujućim aktima.

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, rekla je da je suđenje veliki izazov za tužilaštvo i sud jer treba da politički apetit reše kroz pravosuđe te da Bosna i Hercegovina deluje kao tragična zemlja.

Beta Damir Sencar  Željka Cvijanović

""Ovo je država beznađa. Treba da bude relevantan mejl koji je poslao OHR, a nije relevantna institucija koja donosi zakone. Svima je jasno šta je u pitanju", rekla je Cvijanovićeva.

I Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da suđenje predstavlja rušenje suverentiteta u koji se kunu te da se na silu u proceduru pokušava uvesti OHR i visoki predstavnik.

"Ovo što gledamo je dno dna, ovo više nije ni politički proces, ovo je skalamerija", rekao je Višković.

Goran Bubić, Dodikov advokat, rekao je da se iz svedočenja Bosančića videlo da visoki predstavnik nema nikakvu ulogu te da je stav Narodne skupštine da je u pitanju antidejtonsko delovanje jer inkriminisanje koje je proglasio Šmit ne može imati nikakve pravne posledice.

Bosančić je rekao da niko pa ni direktor Službenog glasnika ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donela Narodna skupština Republike Srpske.

"Direktor Službenog glasnika nema mogućnost da ospori objavljivanje zakona koje je donela Narodna skupština Republike Srpske pa ni onih usvojenih na posebnim sednicama, uključujući i ove usvojene na sedmoj i osmoj", rekao je Bosančić koji je i predjednik Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske.

Naredno ročište zakazano je za 25. septembar, a na kojem će biti saslušan Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske.

Kurir.rs/Nezavisne/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Milorad Dodik glasanje  Kurir