ZAVRŠENO SUĐENJE VEKA, PRESUDA 9. MAJA Knežević: I da me osude na 100 godina, ja sam slobodan čovek! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ZA POKUŠAJ TERORIZMA NA DAN IZBORA

ZAVRŠENO SUĐENJE VEKA, PRESUDA 9. MAJA Knežević: I da me osude na 100 godina, ja sam slobodan čovek! (VIDEO)

Crna Gora -

Iznošenjem završnih reči jednog od optuženih Milana Kneževića, u Crnoj Gori je završeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, a presuda će biti objavljena 9. maja u 9 sati.

Knežević je, trećeg dana iznošenja završnih reči, između ostalog, saopštio da su on i funkcioneri DF-a radili sve po zakonu, kako bi na izborima pobedili Demokratsku partiju socijalista (DPS). Tvrdi da bi ponovo sve uradio isto jer, kako kaže, nije prekršio zakon, te istakao da je ovaj proces politički montiran.

Poručio je da je on slobodan čovek pa i da ga osude i na sto godina.

Knežević je, takođe, rekao da je presuda već napisana i da neko misli da će na taj način "zaustaviti građanske proteste koji već nekoliko nedelja potresaju Crnu Goru".

foto: Youtube/Printscreen

Poručio je i da "nikakva presuda ne sme da zaustavi građanske proteste".

"I svi građani Crne Gore u subotu i narednih subota treba da preplave podgoričke ulice. Ne zbog Milana Kneževića i Andrije Mandića, jer smo mi nevini i slobodni ljudi, već zbog slobode Crne Gore", rekao je Knežević.

Jasno je, kako je rekao, i da je od početka u pitanju montirani politički proces:

"Bila je namera da se osudimo Mandić i ja, kako bi se zabranio Demokratski front".

foto: Youtube/Printscreen

On je istakao da je optužnica počivala na Saši Sinđeliću i Mirku Velimiroviću.

Sudija Suzana Mugoša je saopštila da sud odbija kao neosnovane predloge tužilaštva i odbrane, da se izvrši uvid u audio i video snimke, koji su dostavljeni "obzirom da ovako dostavljeni snimci ne mogu biti dokaz po Zakonu o krivičnom postupku".

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, na kraju iznošenja završnih reči, zatražio je da se Šišmakov i Popov kazne maksimalnom kaznom zatvora.

"Problem je što veštak nije odgovorio koji program, odnosno alate je koristio prilikom veštačenja", rekao je Knežević.

Konstatovao je Knežević da su ključni "zaključci policije gotovo identični sa zaključcima veštaka", što je, navodi on, "potvrda da je jedna ista osoba ili tim osoba radio to veštačenje".

Svedočenje Boljevića uporedio je sa slovenskom antitezom, "jer on po zadatku mora da ubaci mene u ove telefone".

"I onda kaže da postoji veliki i značajan stepen izvesnosti. Koji ZKP poznaje veliki i značčajan stepen izvesnosti i ko bi mogao da potvrdi ovu optužnicu, osim Borisa Savića, Dragoja Jovića i Raca Ivanovića", poručio je Knežević.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track