Sud za prekršaje u Bijelom Polju kaznio je sa 600 eura V.P. sa Žabljaka jer je iz svog restorana izbacio romsku i egipćansku decu, saopšteno jeiz NVO “Sistem”.

“Sud za prekršaje u Bijelom Polju – Odeljenje Žabljak doneo Rešenje kojim se V.P. vlasnik restorana ‘Zlatni papagaj’ na Žabljaku, a koji je izbacio romsku i egipćansku decu i njihovu pratnju, zaposlene u NVO ‘Sistem’ proglašava krivim za to što je dana 01.09.2023. godine u pomenutom ugostiteljskom objektu narušio javni red i mir na način što je nakon kraće verbalne rasprave grubo vređao izvršnu direktorku pomenute NVO, koja je bila u društvu više maloletnih lica, obraćajući im se rečima ‘mrš napolje, takvi nam ne trebaju’, čime je počinio prekršaj iz člana 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 600 eura”, saopšteno je iz NVO “Sistem”.

Ističu da su ponosni što je nakon višemesečne borbe, kako su naveli, pravda bar delimično zadovoljena.

“Istinski se radujemo što jeci koja su pristojna i odlični đaci, koji ničim nisu isprovocirala ovakav odnos, možemo da pružimo primer da se vredi boriti za svoje ideale i da ne znači da će institucije uvek ćutati na mržnju i diskriminaciju, te da ima onih koji su spremni da prepoznaju, procesuiraju i sankcionišu svaki vid rasne diskriminacije i kršenja sloboda zajemčenih Ustavom”, kazali su iz NVO.

Kurir.rs/CDM