SVE IZVESNIJE: U crnogorskom parlamentu će se raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu, očekuje se žestoka reakcija HRVATSKE
Foto: Shutterstock

SVE IZVESNIJE: U crnogorskom parlamentu će se raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu, očekuje se žestoka reakcija HRVATSKE

Crna Gora -

Sve je izvesnije da će crnogorski parlament u petak raspravljati o rezoluciji o Jasenovcu.

Rezolucija o Jasenovcu je u skupštinskoj proceduri od 17. maja, kada su je na inicijativu šefa crnogorskog parlamenta Andrije Mandića. Među potpisnicima su i predstavnici Spajićevog pokreta Evropa Sad.

Međutim, rezolucija o Jasenovcu nije na dnevnom redu crnogorskog parlamenta već mesec i po dana, jer se vladajuća većina složila da se o njoj raspravlja nakon što Crna Gora dobije pozitivan izveštaj EU o ispunjavanju privremenih merila u Poglavlja 23 i 24, koje se očekuje danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, piše Index.

Iz tog razloga, crnogorska opozicija tvrdi da je Mandić zakazao sednicu crnogorskog parlamenta za 28. jun s namerom da se dnevni red dopuni rezolucijom o Jasenovcu.

Da li će se tvrdnje crnogorske opozicije obistiniti, moglo bi se znati već nakon Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Briselu, kada će premijer Crne Gore Milojko Spajić izaći pred novinare i odgovarati na njihova pitanja.

U saopštenju oštar odgovor hrvatske diplomatije

U diplomatskim krugovima u Podgorici spekuliše se da bi hrvatski odgovor na eventualno crnogorsko usvajanje rezolucije o Jasenovcu mogao biti "žestok", a tvrdi se da njeno usvajanje ne bi politički i diplomatski naškodilo Hrvatskoj, ali bi moglo da nanese štetu Crnoj Gori.

Ali nakon što je rezolucija o Jasenovcu ušla u skupštinsku proceduru, Zagreb je oštro zapretio da će njeno usvajanje usporiti ambiciju Crne Gore da postane punopravna članica EU.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman je prilikom nedavne posete Tivtu rekao da je za Zagreb neprihvatljiva i besmislena rezolucija o Jasenovcu i istakao da „Crna Gora treba da se suoči sa svojom istorijom, ako je sklona rezolucije“.

On je podsetio da je Hrvatska ostvarila sve svoje spoljnopolitičke ciljeve i da „može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, pre svega Crnoj Gori”.

"Da nije bilo Hrvatske, Crna Gora ne bi ušla na primer u NATO. Mi smo Crnoj Gori predali sva dokumenta na hrvatskom jeziku. Pomagali smo joj od samog početka i pomoći ćemo joj. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane Sve što to ne ide u prilog mi to ne možemo pozdraviti“, rekao je šef hrvatske diplomatije.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:07

ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track