SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA: Dnevni red dopunjen REZOLUCIJOM O JASENOVCU
Foto: Printscreen YT/Skupština Crne Gore

SKUPŠTINA CRNE GORE IZGLASALA: Dnevni red dopunjen REZOLUCIJOM O JASENOVCU

Crna Gora -

Skupština Crne Gore prihvatila je da se dnevni red današnje sednice parlamenta dopuni Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

U Skupštini Crne Gore nastavljena je ranije danas započeta sednica, a predsednik parlamenta je predložio dopunu dnevnog reda.

Za dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 poslanika. Protiv i uzdržanih nije bilo.

Mandić je pozvao poslanike da podrže Rezoluciju, a u obrazloženju je istakao da su lider DNP Milan Knežević i on dostavli amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mauthauzenu.

Sednica na početku prekinuta na zahtev DPS-a

Prethodno je sednica Skupštine Crne Gore prekinuta odmah na početku zbog održavanja Kolegijuma predsednika parlamenta na zahtev opozicione Demokratske partije socijalsta (DPS).

Nakon što je predsednik parlamenta Andrija Mandić predložio da se dnevni red dopuni Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji je prethodno prošao Zakonodavni i Odbor za ljudska prava i slobode, poslanik DPS Andrija Nikolić zatražio je održavanje kratkog vanrednog Kolegijuma na kojem će, kako je rekao, poslanici DPS-a izložiti svoje zahteve.

- Da na toj sednici porazgovaramo o daljem učešću opozicije u radu tog Kolegijuma, imajući u vidu da ste sednicu sazvali mimo poslovnika i da ste nas na prethodnoj sednici kolegijuma obavestili da ćete nas pozvati onda kada obezbedite kvorum - kazao je Nikolić.

Rekao je i da Mandić ne može da "ponižava Skupštinu" i da je, kako tvrdi, predsednik parlamenta "demonstrirao bahatost i samovolju".

Poslanik DNP Milan Knežević poručio je poslanicima opozicije da se sa njima na Vidovdan neće svađati i istakao da bi "bilo dobro da ovu sednicu počnu bez opstrukcija".

Na početku sednice poslanici su minutom ćutanja odali počast Draganu Đuroviću, nekadašnjem poslaniku DPS-a.

Dan sećanja na genocid u Jasenovcu 22. aprila?

Ako rezolucija bude usvojena, 22. april će se obeležavati kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, Skupština Crne Gore će svake naredne godine na taj dan slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije u Jasenovcu.

- Uvereni da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili verskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi - navodi se u Predlogu rezolucije.

Navodi se, između ostalog, da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

(Kurir.rs/ Blic/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track