TUKAO JE DO SMRTI JER NIJE USTALA DA MU SKUVA KAFU Jezivi detalji optužnice za UBISTVO u Crnoj Gori: Iživljavao se nad njom 8H
Foto: Shutterstock

TUKAO JE DO SMRTI JER NIJE USTALA DA MU SKUVA KAFU Jezivi detalji optužnice za UBISTVO u Crnoj Gori: Iživljavao se nad njom 8H

Crna Gora -

Daliboru Nikoliću (33) ponovo će se suditi pred Višim sudom u Podgorici za nasilje nad trudnom suprugom Zumritom Nerdom koja je u januaru pretprošle godine preminula posle osmočasovnog batinjanja.

Odluku o ponovnom suđenju donio je Apelacioni sud koji je uvažio žalbu Višeg tužilaštva na presudu kojom je Nikolić osuđen na 12 godina robije za krivično delo nasilje u porodici.

Sa druge strane, Apelacioni sud odbio je predlog branioca okrivljenog da se žalba Višeg tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi presuda Višeg suda u Podgorici.

Sudije Apelacionog suda su mišljenja da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom delu ubistvo a ne nasilju u porodici sa smrtnim ishodom kako je to tokom sudskog procesa utvrdio prvostepeni sud

- Prema oceni Apelacionog suda Crne Gore, prvostepeni sud je time što je optuženog Nikolića, kome je optužnicom stavljeno na teret krivično delo teško ubistvo, oglasio krivim za krivično delo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, prekoračio optužbu, jer je izmenio odlučne činjenice koje su bile obuhvaćene činjeničnim opisom dela iz optužnice (teško ubistvo) kako bi činjenični opis krivičnog dela upodobio sa onom pravnom kvalifikacijom koju je smatrao pravilnom (nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici), što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka - pojašnjeno ke iz Apelacionog suda.

To je, dodaje se, razlog zbog kojeg se prvostepena presuda nije mogla ispitati, već je morala biti ukinuta i predmet biti vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

crnogorska policija
foto: Shutterstock

Ukidnim rešenjem Nikoliću je produžen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i iz razloga što mu je optužnicom stavljeno na teret krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina i koje je naročito teško zbog načina izvršenja.

Dalibor Nikolić je osuđen za nasilje u porodici sa smrtnim ishodom, a presudu je 11. decembra 2023. godine izrekao sudija Višeg suda u Podgorici Veljko Radovanović. Više državno tužilaštvo i punomoćnica porodice Nerda Jovana Pavlović tražili su maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog svirepog ubistva.

Nikolić je, prema navodima optužnice, tokom 15. i 16. januara 2022. od 22 sata do šest časova narednog dana tukao trudnu ženu dok se troje njihove maloletne dece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući.

Od posledica prebijanja umrla je 22. januara u Kliničkom centru Crne Gore. Dalibor Nikolić iz Bosne i Hercegovine sa boravkom u Baru uhapšen je na Graničnom prelazu Dobrakovo 17. januara, dan nakon što je ostavio pretučenu ženu u besvesnom stanju i troje maloletne dece ispred Opšte bolnice u Baru. Optužnicom Nikolić se tereti za teško ubistvo, koje je izvršeno na svirep način i da je u pitanju ubistvo trudne žene. Za žrtvu je koban bio udarac koji je primila u kuhinji zbog banalnog razloga oko toga ko će skuvati kafu.

Sud je, u prvostepenoj presudi naveo da Nikolić nije mogao biti optužen za krivično delo teško ubistvo - jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj. Zbog toga mu je izrečena maksimalna kazna za krivično delo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici – 12 godina. Obrazlažući odluku da ne prihvati kvalifikaciju teškog ubistva, iz Višeg suda su kazali da, po mišljenju suda, nije postojao umišljaj za ovo krivično delo, pa ni eventualni umišljaj, kako je stavljeno na teret izmenjenom optužnicom.

Odluka sudije je izazvala oštre reakcije javnosti, uz osude da crnogorsko pravosuđe ne štiti žrtve od nasilja. Organizacije koje se bave ljudskim pravima su ukazale da ovakva kazna govori o velikim propustima unutar zakonodavnog okvira i Krivičnog zakonika Crne Gore.

Iz CGO su, podsećamo, istakli da je presuda Višeg suda nepravedna i neopravdana, jer je - užasavajući akt nasilja u konkretnom slučaju odneo jedan život, a troje maloletnika izložilo emocionalnoj patnji sa teškim i dugoročnim posledicama. Poručili su da presuda koja ne priznaje težinu zločina i ne štiti žrtve od nasilja šalje poruku o nefunkcionalnosti pravosuđa i neozbiljnosti države da se efikasno bori sa nasiljem i slučajevima femicida.

Kurir.rs/pobjeda.me

Bonus video:

06:50

TUKAO ME KABLOVIMA I ŠUTIRAO PO PODU! Žrtva zlostavljanja opisala JEZIVE SCENE MALTRETIRANJA kojima je bila izložena 10 GODINA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track