"REAKCIJA HRVATSKE NAJBOLJI POKAZATELJ DA SMO BILI U PRAVU": Knežević o pretnjama iz Zagreba nakon Rezolucije o Jasenovcu
Foto: Youtube prtscr / MINA

lider dnp

"REAKCIJA HRVATSKE NAJBOLJI POKAZATELJ DA SMO BILI U PRAVU": Knežević o pretnjama iz Zagreba nakon Rezolucije o Jasenovcu

Crna Gora -

Reakcija jednog broja hrvatskih političara na izglasanu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, najbolji je pokazatelj da smo bili u pravu, i da u Hrvatskoj postoje određene političke i institucionalne strukture koje negiraju genocid u Jasenovcu.

Ovo, za „Novosti“, kaže lider DNP i poslanik Milan Knežević, jedan od predstavnika većine koji su na Vidovdan dali glas za dokument zbog čega se danima trese Trg bana Jelačića.

Hrvatske diplomate, političari, učesnici domovinskog rata u neskrivenom besu šalju najpogrdnije poruke na adrese šefa Skupštine Andrije Mandića, koalicionog saborca Milana Kneževića. Nezaobilazni u tim napadima su Srbija, njen predsednik Aleksandar Vučić i „srpski svet“. Komšije su otišle toliko daleko da su Crnogorcima koji su dali glas Rezoluciji (njih 41) zapretili zabranom ulaska u Hrvatsku! U tome su posebno prednjačili poslanik Miro Bulj (klub Most) i predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

- Ovu inicijativu zastupnika Bulja doživljavam kao klasičan izraz nemoći kojom se preko napada na Srbiju, srpski narod i srpske političare on pokušava utvrditi u ekstremnom desničarskom biračkom telu. Iskren da budem, začudio bih se da zastupnik Bulj nije pokrenuo ovu inicijativu i ja sam mu zahvalan na tome, jer se potvrdilo da smo bili u pravu kada smo izglasali Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu - ističe Knežević.

Na pitanje "Novosti" - kako gleda na zahtev da bude proglašen za "personu non grata", odnosno nepoželjnog u Hrvatskoj, on odgovara:

- Što se tiče eventualne zabrane mog ulaska u Hrvatsku, mogu samo da poručim da će Hrvatska više biti na gubitku nego ja. Zabraniti ulazak čoveku koji bolje poznaje hrvatsku književnost, istoriju, muziku i kazališnu umetnost, nego mnogi sveučilišni profesori, bilo bi isto kao da su Srbi proterali Tina Ujevića za vreme njegovih beogradskih godina.

Oglasio se Milatović i Abazović

Poslanik hrvatskog Sabora Miro Bulj podneo je predlog zaključaka o proglašenju poslanika crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu za nepoželjne u Republici Hrvatskoj. Nakon što je usvojen dokument u Podgorici, iz Evropske komisije su ukazali na značaj dobrosusedskih odnosa i da je neophodno da se zajedno prevaziđu nasleđa prošlosti.

Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez izjavila je da su svesni činjenice da je Skupština Crne Gore usvojila pomenutu rezoluciju, ali da "prevazilaženje teškog nasleđa prošlosti i promovisanje iskrenog pomirenja treba da bude zajednički napor".

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio da je na parlamentarnoj većini odgovornost za usvojenu rezoluciju, dok su iz GP URA optužili predsednika Skupštine i premijera da vode Crnu Goru u propast i da je njihov politički cilj da državu bace na kolena.

- Oni su svojim štetnim delovanjem ugrozili evropski put Crne Gore, odličnu poziciju i raspoloženje institucija koje smo imali u Briselu, pritom pokvarivši i dobrosusedske odnose koje smo baštinili sa svim zemljama regiona - poručili su iz Abazovićevog pokreta.

Andrej Milović, ministar pravde, u razgovoru za "Jutarnji list" izjavio je da Rezolucija nije ni trebalo da bude razmatrana u parlamentu zato što, kako tvrdi, nije adekvatan forum za donošenje odluka o tako osetljivim i kompleksnim pitanjima.

- Danas imamo usvojen jedan beznačajni akt koji je isključivo na štetu Crne Gore, a bez ikakve koristi za regiju i dobrosusedske odnose. Crna Gora je izložena negativnim uticajima sa strane, koji ne dolaze iz EU i NATO sigurnosnog sistema.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović poručio je da se predsednik Crne Gore Jakov Milatović ponaša kao funkcioner DPS-a:

- Nisam primetio, a ni čuo, da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otkazao posetu Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije. Nema razloga da verujem Milatoviću. Sebe je poslednjih dana pozicionirao kao funkcionera DPS-a. Zaista mi nije jasno zašto je bio protiv rezolucije.

(Kurir.rs/ Novosti/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:59

KNEŽEVIĆ SE ZAHVALIO NA RUSKOM: Neću da nadograđujem kosu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track