SPAJIĆ OBEĆAO: Prosečne zarade biće 1.000 evra, povećanje penzija od janaura za 50-60 evra
Foto: Rusmin Radic / AFP / Profimedia

SPAJIĆ OBEĆAO: Prosečne zarade biće 1.000 evra, povećanje penzija od janaura za 50-60 evra

Crna Gora -

Premijer Crne Gore i lider PES Milojko Spajić predstavio je danas Fiskalnu strategiju za period 2024.-2026. i najavio je da će prosečna zarada uskoro biti 1.000 evra, a povećanje penzija od januara sledeće godine za 50 - 60 evra.

„Smanjujemo prihode od doprinosa i nadoknađujemo prihode od doprinosa raznim drugim merama. Minimalna zarada će u proseku biti 700 evra. Znači minimalna zarada za srednjoškolsku spremu i nižu biće 600 evra.

Za visokoškolce će biti 800 evra. Mi smo insistirali na tome da minimalna zarada bude 700 evra. Međutim, na zahtev naših socijalnih partnera i jednih i drugih, znači i sindikata i poslodavaca, došli smo do jednog kompromisa gde bi se sačuvala suština i gde bi smo imali u proseku minimalnu zaradu 700 evra“, rekao je Spajić na konferenciji za medije.

Milojko Spajić
foto: AP Ebrahim Noroozi

Spajić je naveo da su imali primedbe sindikata da higijeničarke i profesori u srednjoj školi imaju slične ili jednake zarade i dodao da ne bi imali dešavanja kao u slučaju sa programom Evropa sad 1, naučili su iz konstruktivnih kritika, koje očekuje da čuje i danas. Premijer je istakao da povećanje zarada koje će zaposlene imati je značajno – povećanje minimalne zarade je 33 odsto za srednjoškolce, za visokoškolce i za ove sa visokim zaradama će biti oko sedam odsto.

„Znači svi će u proseku imati preko 20 odsto povećanje zarade. Ovi sa nižim zaradama će imati mnogo veći procenat povećanja, ovi sa visokim zaradama će imati manji procenat povećanja. Ali svakome u Crnoj Gori će biti povećane zarade. Nećemo diskriminisati privatni sektor, realni sektor koji finansira državu, kao što je bio slučaj u prošlosti, naveo je Spajić.

Odgovorajući na pitanje novinara, Spajić je rekao da će poslodavci zakonom biti obavezani da uvećaju zarade, jer će zakonom biti propisana minimalna zarada od 600 evra. Precizirano je da će kroz Zakon o radu zaposleni sa srednjom školom primati 600 evro, a visokoškolcii 800 evra.

Podgorica
foto: RINA

Poručeno je da će od 1. oktobra zaposleni koji trenutno prima 1.000 evra primati 1.070 evra, a poslodavac će u tom slučaju uštedeti 40 evra. Kako je istakao, imaćemo smanjenje doprinosa prvo na teret poslodavaca sa 5,5 odsto na nula procenata, a smanjenje doprinosa na teret zaposlenog sa 15 odsto na 10 odsto.

Spajić je najavio da će svi penzioneri će imati povećanje penzije od januara naredne godine, od 50-60 evra pa naviše.

„Ovoga puta, osim zaposlenih i svi penzioneri u Crnoj Gori, osim ovih koji su naravno već primili povećanje time što je minimalna penzija uvećana na 450 evra, svi ostali penzioneri će imati povećanje od 1. januara 2025. godine. I to povećanje će biti 7-8 odsto, znači od nekih 50-60 evra u zavisnosti naravno od inflacije koja bude do kraja godine, istakao je Spajić.

Premijer je istakao da Fond PIO neće biti ukinut, te da će se penzije isplaćivati kao i do sada. Naveo je da za ove mere neće biti zaduženja, te da će svaki evro zaduženja ići isključivo za infrastrukturne projekte ili za otplatu starog duga.

„Prihodi će pokrivati sve tekuće rashode, plate, penzije itd. Dok će deo za zaduženje pokrivati deficit koji će kreirati infrastruktura, odnosno kapitalni budžet“, naveo je, između ostalog, Spajić, preneli su podgorički mediji.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:11

SVE ŠTO JE MUKOTRPNO POSTIGNUTO 30. AVGUSTA, OVA VLADA RUŠI! Panaotović: Ono što planira Spajić je DIREKTNO PROTIV VOLJE GRAĐANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track