Pakao je jedina prava reč kojom se može opisati život stanovnika u naselju Kuće Rakića udaljenom nepunih sedam kilometara od centra Podgorice.

Oni punih 80 dana nemaju vode u svojim domovima i to po najvećim vrućinama, kada je temperatura danima bila iznad četrdeset stepeni.

Bez kapi vode proslavili su praznike, a meštani preko 200 domaćinstava se za vodu u 21. veku od maja meseca, snalaze kako znaju i umeju.

1723278129nestasicavoderina.jpg
RINA 
foto: Rina

Neki od njih toče flaše na javnim česmama u centru opštine Tuzi, a kupaju se u reci Cijevni. Nažalost i ona je skoro pa presušila.

Sara Bero, samohrana majka tri devojčice, od koje dve imaju smetnje i razvoju, takođe živi u ovom naselju.

Njene muke, kako kaže, ne bi poželela nikome na ovom svetu.

Život bez vode, nije život već mučenje.

- Od mog oca, dobila sam kuću početkom maja, na poklon jer sam 15 godina bila podstanar. Kuća se nalazi u naselju Kuća Rakića i preselila sam se krajem maja. Od tada, 22. maja, naselje Kuća Rakića nema vode - osnovne životne potrebe. U ovom naselju ima blizu 270 kuća, ukupno desetoro dece sa poteškoćama u razvoju, dosta starih ljudi. Kada je najavljen crveni meteo alarm, i kad su bile najveće vrućine u Podgorici, meštani Kuće Rakića nisu imali vode. Zato što se Vodovod Tuzi i Vodovod Podgorica ne mogu dogovoriti ko će da pusti, a ko ugasi vodu, kaže Sara Bero.

1723277984546748-1628242138nestasicavodefotorina1830x0-iff.jpg
RINA 
foto: Rina

Ona dodaje da su svih 80 dana preživljavali kako su mogli, ali i da je ćutala, nadajući se rešenju od kog izgleda nema ništa. Stoga je rešila da i ona sama krene u borbu, imajući u vidu da je na društvenim mrežama prati ogroman broj ljudi, nada se da će njen glas dopreti do nadležnih institucija, koje su u suštini prave neme za ovaj problem.

- Na molbu svojih komšija i zbog mojih devojčica koje imaju smetnje u razvoju, kao i ostale dece, imala sam gradjansku i svoju ličnu potrebu da se uključim, pomognem i borim. U 21. veku 2024. godine, kada se na Mesecu kupuju placevi, i u Africi kopaju bunari za vodu, u Podgorici, glavnom gradu, prigradsko naselje, već 80 dana, nema vodu. Ovo je sramota u katastrofa, ja sam zbog ove nemoći danima plakala, naglašava Sara.

Revoltirani meštani Kuća Rakića su organizovali proteste i blokirali puteve.

Čuli su da su pumpe pokvarene, a njihova zamena čini se kao da je nemoguća misija. Iako vodu nemaju, računi tokom ovog perioda su im uredno stizali.

Traže i ostavke nadležnih koji su odgovorni za ovu katastrofalnu situaciju u vodosnabdevanju, pre svega traže smenu direktora tuškog Vodovoda Ilira Camaja.

17232780481722515021-prottestvodafotopprivatnaarhiva1-1.jpg
RINA 
foto: Rina

Poslednji protest održan je juče na mostu na reci Cijevni na kom se okupilo nekoliko desetina građana, saobraćaj je blokiran na sat vremena.

Kako kažu do sada niko od nadležnih nije reagovao na njihove apele, a ukoliko se to nastavi oni najavljuju radikalnije korake.

Kurir.rs/Rina/Preneo:D. P.