Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je na obeležavanju dve godine od tragedije na Cetinju u kojoj je tragično nastradalo 10 građana rekao da sistem nije odgovorio, da treba utvrditi da li ima nečije odgovornosti, ali da ne veruje da je postojala namera bilo koga da nešto pogriješi.

"Pojedinci su bili limitirani nedostatkom iskustva, obuke, znanja i to su sve elementi koji su doprineli da dođe do takve reakcije", naveo je Brđanin.

Na pitanje da li je bilo propusta policije pre dve godine, Brđanin kaže da je policija odreagovala u meri objektivno mogućeg.

"Da li je to bilo dovoljno, očigledno nije. Da li je bilo propusta indivudalnih to se utvrđivalo i treba da se utvrđuje. Da li smo bili spremni da odgovorimo kao što se očekivalo, odgovor je isti, reakcija je bila u skladu sa mogućnostima i onim kako smo raspolagali u ljudstvu, materijalno tehničkoj spremnosti i nivou obučenosti", naveo je direktor policije.

screenshot-20.jpg
Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

On je rekao da da niko ne može garantovati, ali svi mi možemo učiniti sve što je u našoj moći da se takav zločin ne ponovi.

"Prvo policija, možemo da delujemo i radimo u skladu sa objektivnim mogućnostima. Važno je da se stvore preduslovi, uloži u obuku i opremu policijskih službenika da bi mogli adekvatno da odgovore", rekao je on.

Kako kaže, imaju pozitivne signale od strane vlasti da će policija biti ojačana kadrovski i finansijski.

Građani Cetinja, među kojima su članovi porodica ubijenih u tragediji danas su se okupili u znak sećanja na žrtve tadašnjeg masakra u prestonici.

U tragediji je stradalo deset osoba medju kojima dvoje djece, šest je ranjeno, a napadač Vuk Borilović je ubijen u pucnjavi sa policijom.

Zastave na Cetinju su spuštene na pola koplja.