U Crnoj Gori su tokom prve polovine avgusta zabeležena 442 slučajakorona virusaod 2.306 testiranih uzoraka, saopštio je Instituta za javno zdravlje i dodao da kovid-19 još ne prati jasne sezonske obrasce kao drugi respiratorni virusi, preneo je danas RTCG.

Iz te zdravstvene ustanove agenciji Mina su rekli da je u istom periodu u privatnim zdravstvenim ustanovama urađeno testiranje 843 uzorka, od čega je 261 uzorak bio pozitivan.

Oni su naveli da se od juna beleži porast u broju laboratorijski potvrđenih infekcija i da se identičan trend beleži i u toku prve polovine avgusta.

Odgovarajući na pitanje može li se očekivati nova pandemija korona virusa početkom jeseni i tokom zime, iz Instituta su rekli da virus koji izaziva kovid-19 nastavlja da se menja, konstantno mutira i da je za očekivati da sa tom osobinom nastavi i dalje.

"Iz iskustva stečenog tokom prethodnih godina jasno je da kovid-19 još ne prati jasne sezonske obrasce kao drugi respiratorni virusi (npr. grip) koji se aktiviraju tokom pozne jeseni, zime i ranog proleća", navode iz Instituta i dodaju da se povećanje broja inficiranih može dogoditi u bilo koje doba godine.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.