GEJEVI OBOŽAVAJU OVU DESTINACIJU U CRNOJ GORI: Mesto na Jadranu lider u broju LGBT brakova! "Lagano postaje Las Vegas"
Foto: Shutterstock, Petar Aleksić

GEJEVI OBOŽAVAJU OVU DESTINACIJU U CRNOJ GORI: Mesto na Jadranu lider u broju LGBT brakova! "Lagano postaje Las Vegas"

Crna Gora -

Crnogorsko primorje je izuzetno popularna destinacija za LGBT venčanja, naročito tokom letnjih meseci, mada ni zima ni proleće ne zaostaju.

Otkako je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola stupio na snagu 15. jula 2021. godine u Crnoj Gori, do danas, prema broju zaključenih brakova pripadnika LGBT populacije, Budva lagano postaje crnogorski Las Vegas za venčanja.

Jedno od najlepših letovališta u Crnoj Gori postalo je poslednjih godina i najatraktivnija destinacija pripadnika gej zajednica, s obzirom da je, sudeći prema statističkim podacima od prošle godine, sudbonosno “da” u ovom primorskom gradu izgovorilo čak 36 istopolnih parova.

Kako prenosi Bokanews tokom 2021. godini u Budvi su se venčala svega četiri para, da bi u 2022. taj broj porastao na 27, a od tada se ove brojke samo nižu.

Budva
foto: RINA

Kako je objasnila za crnogorski “Dan” matičarka budvanske Opštine Žana Kapa, primorje je izuzetno popularna destinacija za venčanja, naročito tokom letnjih meseci, mada ni zima ni proleće ne zaostaju.

- Više brakova očekujemo tokom leta. Oni dođu na odmor u Crnu Goru i odluče da se venčaju, a neki u našu zemlju dođu samo zbog venčanja - otkriva Kapa i dodaje da je većina parova do sada bila iz Rusije, Ukrajine, Češke, Španije, Irske kao i zemalja regiona, dok su crnogorskih državljani suzdržaniji, i tokom 2022. godine je zabeleženo samo jedno njihovo venčanje.

Kako je rekla, kada su u pitanju dokumenata koja su neophodna da se obavi ovaj čin, država se postarala da se procedura ne komplikuje mnogo.

- Vodimo računa da ne komplikujemo mnogo proceduru, kada je reč o partnerstvima, isto kao i kod heteroseksualnih brakova. A kada nam se obrate strani državljani, gledamo da pojednostavimo proceduru, dok matičari uvek izlaze u susret. Za sklapanje istopolnog partnerstva zainteresovani moraju da donesu dokument da su slobodnog bračnog stanja, potrebni su im pasoši, ako su strani državljani, izvod iz knjige rođenih, moraju da plate administrativnu taksu i popune po jednu prijavu kada dođu na razgovor u Opštinu - objasnila je matičarka.

Inače, venčanja su se do sada uglavnom obavljala u opštini uz skromne ceremonije u državnim prostorijama bez, kako kaže, velike pompe.

- Na venčanju budu dva svedoka, retko kada i još neko. Oni se ne opterećuju izgledom i formalnom odećom, sve bude tiho i bez gužve. Uglavnom su zadovoljni kada sa naše strane osete profesionalizam - ističe službenica.

Prvi istopolni brak sklopljen u Budvi 2021.

Krajem jula 2021. dve mlade žene, obe poreklom sa Balkana, ali žive i rade u inostranstvu, venčale su se takođe u ovom gradu, a to je ujedno bio i prvi istopolni brak sklopljen u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Ona/Preneo: D. P.

Bonus video:

02:14

ONI KAŽU: MI NOSIMO SUKNJICE, A PRAVI MUŠKARCI TO NE RADE! LGBT aktivista otvoreno izneo stav o nebinarnim osobama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja