NA IZBORIMA U PODGORICI RAZLIČITI SAVEZI, MILATOVIĆ U KAMPANJI: Uz predsednika Crne Gore po istupanju u PES stalo petoro odbornika
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

na vanrednim izborima u prestonici 13 lista

NA IZBORIMA U PODGORICI RAZLIČITI SAVEZI, MILATOVIĆ U KAMPANJI: Uz predsednika Crne Gore po istupanju u PES stalo petoro odbornika

Crna Gora -

Za učešće na vanrednim izborima u Podgorici koji se održavaju 29. septembra predato je 13 lista, a uoči izbora su formirani savezi doskorašnjih političkih protivnika koji su međusobno iznosili teške optužbe.

Izbori su raspisani nakon što je 24. jula skraćen mandat lokalnom parlamentu. Nakon što je istupio iz Pokreta Evropa Sad (PES), predsednika države Jakova Milatovića je podržalo petoro odbornika glavnog grada, koji sa svojim doskorašnjiim partijskim drugovima nisu uspeli da se dogovore oko podele funkcija.

PES je na lokalnim izborima u Podgorici 2022.godine kada je nakon dvadeset godina vlast u glavnom gradu izgubio DPS predvodio upravo Milatović. U Podgorici živi oko trećina građana Crne Gore, pa se izbori u tom gradu smatraju testom političkog raspoloženja na državnom nivou.

Tako sada na izborima zajedno nastupaju Pokret za Podgoricu (PzPG), kojeg neformalno predvodi predsednik Jakov Milatović, Građanski pokret (GP) URA bivšeg premijera Dritana Abazovića i Pokret za promjene (PzP) Nebojše Medojevića.

Predsednik Milatović se uključio u kampanju tvrdeći da ne želi "da okreće glavu pred lošim praksama", te "da se samo slika sa ambasadorima, putuje po svijetu i potpisuje nakaradne zakone", Drugu koaliciju sklopili su Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića i Demokratska Crna Gora (Demokrate) potpredsednika Vlade Alekse Bečića. Taj savez će zajedno, za razliku od prvog, učestvovati ne samo na izborima u glavnom gradu, već i u primorskim opštinama Budvi i Kotoru, ali sadašnji koalicioni partneri su prethodnih meseci iznijeli niz teških optužbi jedni na račun drugih.

Podgorica
Podgoricafoto: Shutterstock/Ilustracija

Izborne liste su predali Demokrataska partija socijalista koja nastupa samostalno, prosrpska koalicija okupljena oko Nove srpske demokratije (NOVA) predsednika parlamenta Andrije Mandića Za Budućnost Podgorice.

Listu Evropskog saveza čine građanske prosuverenističke stranke Socijldemokrate (SD) Socijaldemokratska patrija (SDP) i Liberačna partija (LP ) Na izborime učestvuje i izborna lista bivšeg premijera Duška Markovića, koji je decenijama bio u vrhu DPS, ali i lista bivšeg ministra pravde Andreja Milovića, doskorašnjeg jednog od najbližih saradnika premijera Milojka Spajića koji posljednjih dana iznosi teške optužbe na račun premijera.

Bošnjačka stranka takođe nastupa samostalno.

Podgorički parlament ima 59 odbornika. Prema poslednjim podacima MUP pravo glasa u Podgorici ima oko 146.000 građana.

Osim u Podgorici lokalni izbori će 29. septembra biti održani u Kotoru, 15. septembra u malom gradu na severu Gusinju i u Budvi 17. novembra nakon što partije u toj primorskoj opštini nisu uspjele da nakon letnjih izbora formiraju vlast.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:05

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u Budvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track