Još dve osobe u Crnoj Gori obolele su od Kju (Q) groznice koja već sedmicama pogađa stočne farme u okolini Nikšića i Danilovgrada, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.Time je broj obolelih porastao na devet.
Kako je navedeno, novoregistrovani slučajevi su osobe koje su profesionalno izložene uzročniku ove bolesti i koje su već epidemiološki praćene zbog aktuelne situacije.
- Time ukupan broj registrovanih slučajeva tokom 2024. godine iznosi deset - dodaje se u saopštenju.
Iako je Institut saopštio da je bolest već prešla sa životinja na ljude, premijer Milojko Spajić je 17. septembra rekao da je zdravstveni sistem spreman da odgovori izazovu u slučaju da se to desi.
- Tako da je jako bitna poruka za građane, da ne treba da brinu, da je zdravstveni sistem potpuno spreman ukoliko bi se to desilo i u budućnosti - naveo je premijer Spajić.

Preko 200 obolelih krava čeka eutanaziju
Veterinarske službe su do sada eutanazirale 103 obolele krave. Na usmrćivanje čeka još 30, a prema proceni može biti i preko 200 obolelih, saopšteno je iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Od početka zaraze u Crnoj Gori, eutanazirano je veliki broj zaraženih goveda, a ekolozi upozoravaju da veliki broj krava još nije usmrćen jer ne postoje adekvatna mesta za zakopavanje njihovih leševa, pa se zaraza širi i na zdrava goveda.
Ekolozi tvrde da se "zaraza među govedima proširila, jer se čekalo duže od 20 dana da se ta goveda usmrte i pravilno zakopaju, pošto Crna Gora nema ni spalionicu ni stočno groblje gde se mogu zbrinjavati leševi životinja".
Crna Gora nema adekvatno odlagalište ili postrojenje za bezbedno uništavanje ostataka uginulih životinja, iako je Svetska banka pre četiri godine odobrila kredit od 15 miliona evra za njegovu izgradnju.

Kurir.rs/Beta

 BONUS VIDEO

Kurir televizija GROZNICA ZAPADNOG NILA POSEBNO BRINE LEKARE! Epidemiolog za Kurir TV detaljno opisala simptome: Ako osetite OVO, ODMAH KOD LEKARA