Potpredsednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić je saopštio da je na današnjoj sednici izvršne vlasti doneta odluka o davanju saglasnosti Opštini Berane za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine.

"Vijesti" su prethodno objavile da su ministri iz redova Bošnjačke stranke i albanskih partija napustili sednicu, zbog namere Vlade da da saglasnost na podizanje spomenika.

Ministri iz redova Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija napustili su danas sednicu Vlade zbog namere izvršne vlasti da da saglasnost na podizanje spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

To su potvrdila dva učesnika današnje sednice.

ds01-ap-risto-bozovic.jpg
AP / Risto Bozović 

Jedan je rekao da su to učinili zbog, kako je naveo, „nezakonitog predloga Ministarstva kulture za spomenik Amfilohiju“.

„Kao i prilikom donošenja novog pravednog Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore, tako i ovog puta, imao sam tu čast da predsedavam sednicom Vlade Crne Gore na kojoj je usvojen predlog ministarke kulture i medija, dr Tamare Vujović i doneta odluka o davanju saglasnosti za izgradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću. Lično sam imao privilegiju da s njim delim brojne razgovore, koji su za mene, kao i za mnoge, bili više od razgovora i običnog susreta“, saopštio je Bečić.

Kaže da Amfilohijeva uloga nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je „bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrijednosti i očuvanju duše Crne Gore“.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović uputila je danas Vladi predlog za davanje prethodne saglasnosti Opštini Berane za podizanje spomen-obeležja bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Prethodno je Ministarstvo odbilo zahtev koji im je uputila Opština Berane, jer ono ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina, na osnovu Zakona o spomen-obeležjima.

Kurir.rs/Vijesti/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

Kurir televizija PAVIĆEVIĆ: Amfilohije Radović je bio presudan za masovne litije u Crnoj Gori