Jakov Milatović ima šansu da formira vlast u Podgorici sa DPS-om, Duškom Markovićem i Borisom Mugošom, ako želi, napisao je u svom saopštenju, politički analitičar Vojin Grubač.

E sad, da li će ta ekipa dati Luki Rakčeviću da bude gradonačelnik, ili će Evropski savez ispuniti obećanje da ta koalicija može biti vlast pod uslovom da Boris Mugoša bude gradonačelnik,Grubač smatra da je to veliko pitanje, a i da nije toliko bitno i dodaje:

-U svakoj varijanti, pozicija Jakova je tragikomična. Jakov Milatović je u prvom krugu predsedničkih izbora u Podgorici imao 37.743 glasa, a u drugom krugu 70.438 glasova. Na današnjim izborima je dobio nešto manje od 11.000 skupa sa GP URA. A bez URA, koliko je to? Oko 7000 ili manje? Loše, nikako! Dakle, posle svega što je uradio Jakov je, valjda, napokon shvatio da je ovom avanturom potrošio svoj ugled i izgubio mnoge svoje glasače. Eventualnim ulaskom u koaliciju sa DPS i trabantima u Podgorici ostaće i bez tih glasova. Ostaje varijanta da se vlast u PG formira u koaliciji koja još čini tehničku vlast, gde se resori raspoređuju proporcionalno rezultatima današnjeg glasanja. Potrebno je Jakovu i Dritanu ohladiti glave, jer im je ucenjivački potencijal slabašan i tužan. A ako neće, neka rade što im volja. U koaliciji sa DPS-om, DPS će ih pojesti za doručak.

Podsetimo, DPS je odneo pobedu na juče održanim lokalnim izborima u Podgorici na kojima je pravo glasa imalo 145.724 birača. Na izborima je učestovalo 13 lista.

Međutim, ni DPS, ni ostale stranke i koalicije koje su do sada činile vlast u Podgorici nemaju apsolutnu većinu.

Centar za demokratsku tranziciju objavio je prve preliminarne rezultate na osnovu obrađenih svih 215 biračkih mesta, a ovo su rezultati:

1."Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković" 3,1 odsto (dva mandata)

2. "Dr Vuk Kadić - Pokret naprijed - Za Podgoricu i porodicu" 2,8 odsto (0 mandata)

3. "Evropski savez - Podgorica za primjer - Boris Mugoša" 5,4 odsto (tri mandata)

4."DPS - I riječju i djelom – dr Nermin Abdić" 29,9 (19 mandata)

5. "Preokret - Ovako više ne može Srđan Perić" 3,3 (dva mandata)

6. Evropa sad - Demokrate- Još jače- prof. dr Saša Mujović” 21,8 (14 mandata)

7. "Podgorička lista - Andrej Milović" 0,6 odsto (0 mandata)

8. "Crnogorska evropska partija - Novak Adžić" 0,7 odsto (0 mandata)

9. "Za budućnost Podgorice - Grad svih nas" 20,2 odsto (13 mandata)

10. "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,5 odsto (šest mandata)

11. "Pokret podstanara Podgorica" 0,3 odsto (0 mandata)

12. "U akciju, budi svoj, biraj CGA" 0,2 odsto (0 mandata)

13. "Podgorica svih nas, BS" 1,2 odsto (0 mandata)

Vanredni izbori za Skupštinu Podgorice raspisani su posle raskola u vladajućoj koaliciji, odnosno razilaženja crnogorskog predsednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića koji sada predvode odvojene stranke.