Lokalni izbori u Podgorici i Kotoru pokazali su da ni vlast, a ni opozicija, nemaju mnogo razloga za slavlje, jer po rezultatima niko sam neće moći da formira vladajuću većinu u ova dva grada.

U Podgorici je najveći broj glasova osvojila Demokratska partija socijalista, ali nedovoljno da može da formira vlast sa programski bliskim strankama. Poznavaoci tamošnjih prilika kažu da niko nema razloga za slavlje, jer je pod velikim znakom pitanja kako i ko će formiratu vlast u ova dva grada, ali i kako će se ovi izbori odraziti na celokupnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Sequence 03.02_38_04_03.Still011.jpg
Kurir Televizija 

Na ovu temu za Kurir televiziju govorile su Milica Crnogorac, urednica u Kuriru, kao i Sonja Drobac, izvršna direktorka "TV E".

- Niko nema razloga za savlje, pa onda svi slave. Svi su proglasili svoje sjajne izborne rezultate, najmanje pravo na to ima koalicija okružena oko vladajućeg pokreta. Oni imaju pet mandata manje nego u prethodnom sazivu gradskog Parlamenta - istakla je Drobac.

Kurir televizija Kako su prošli izbori u Crnoj Gori? "Izlaznost nikada manja, a niko nema razloga za slavlje"

- Izlaznost je bila izuzetno niska, 56,3 odsto, najniža u poslednjih deset godina. Demokratska Partija Socijalista (DPS) je osvojila 30% glasova, a na izborima u 2022. godini je imala 38.1% glasova. To je po mojoj proceni za 4000 više glasova nego sada. Ona je jedina koja je u nedelju uveče slavila pobedu. Ja ne mislim da je aktuelna crnogorska Vlada pod znakom pitanja, oni imaju većinu od dve trećine. Ovi izbori su opomena vladajućoj stranci "Evropa Sad" - istakla je Crnogorac.

Sequence 03.02_41_47_23.Still012.jpg
Kurir Televizija 

Drobac je govorila i o mogućnosti ponavljanja izbora:

- Prerano je donositi zaključke, logično bi bilo da ne vidimo stabilnu koaliciju u najavi koja bi mogla da vlada bar dve, ako ne četiri godina. Ponavljanje izbora je moguće. Ljudi su razočarani rezultatima, a ukoliko se budu ponovili izlaznost će verovatno ponovo pasti. 

Kurir televizija Bivši ambasador u austriji o istorijskim parlamentarnim izborima