Više od 100 krava u Crnoj Gori zaraženo je bakterijom koja izaziva kju groznicu, a najmanje 50 grla čeka eutanaziju, kazao je TV Vijesti Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Da su brojke još veće, govori podatak veterinarske inspektorke iz Nikšića, Slavice Sudžum, da je samo u toj opštini za eutanaziju spremno najmanje 50 grla.

U Nikšiću je kju groznicom kotaminirano 10 farmi, ali ne i gazdinstvo Predraga Jakića iz Šipačna, koji je dobro upućen u situaciju.

"Ovo što se danas dešava u vezi sa kju groznicom u Crnoj Gori nije to samo moje mišljenje, već nas farmera, da su isključivi krivci Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska uprava. Do dana kada je bio slučaj sa zakopanim krvama u Župi, niko se nije oglasio. Moje je mišljenje, zakasnili su sa vakcinama i zapustili su bolest. Ovo je vatra koja se teško može ugasiti", rekao je Jakić.

Dok strahuje za budućnost mljekarske industrije, Jakić ne štedi ni nadležne na lokalu.

"Niti nas ko zove, niti koga zovemo. Niti ko dolazi da nam ukaže kako dalje da sprečimo... Kažem vam što se tu dešava po meni - da su napravljeni ogromni propusti, da je što se tiče kju groznice udar na dve najveće opštine koje su po proizvodnji mleka najjače. Direktno su udarili u srce mlekarstva u Crnoj Gori", kazao je Jakić.

Nadležni još traže bezbedne lokacije za zakopavanje eutanaziranih grla. U Nikšiću za dve čekaju procenu stručnjaka i mišljenje Vlade.

"Te lokacije moraju biti udaljene od kuća i vodoizvorišta i, sa druge strane, tražimo da to budu državne lokacije. Nadam se da će lokacije koje smo juče predložili biti adekvatne, ali ne želimo da dajemo bilo kakve informacije o njima pre nego što nam nadležni ogani ne odgovore da one ispunjavaju uslove i pre nego što ih pošaljemo na vladu pa Vlada prihvati te lokacije", rekla je sekretarka za zaštitu životne sredine u opštini Nikšić Milanka Radulović.

I u Danilovgradu zaražene krave na farmama čekaju eutanaziju. Na sastanku sa Đakovićem ni danas nije definisana lokacija na kojoj će biti zakopane.

"Je li moguće da na 13 hiljada i 812 kilometara, država to ne može da reši. U Danilovgradu i Nikšiču čekamo mesec dana da se maknu zaražena grla. Ona i dalje šire zarazu, oboljevaju druga grla", rekla je Radulović.

Zaraza kju groznicom širi se i među ljudima.

"U Crnoj Gori je od 15 slučajeva obolevanja od Kju groznice registrovanih u septembru, u opštini Nikšić prijavljeno 11, Danilovgradu 3 i Podgorici jedan. U 14 slučajeva reč je o osobama koje su profesionalno bile u dodiru sa obolelim životinjama, dok kod jedne osobe do sada nije utvrđen način ekspozicije", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U IJZ kažu da trenutno niko od pacijenata ne zahteva bolničko lečenje i da u narednom periodu ne očekuju veći broj zaraženih.

Kurir.rs/Vijesti