Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da ako se kju virus adekvatno ne leči može doći do ozbiljnijih oboljenja poput hepatitisa (upale jetre) i pneumonije (upale pluća).

U toj zemlji do 2. oktobra registrovano 17 slučajeva obolevanja od kju groznice, koju na čoveka prenose zaražene krave, i za sada su svi stabilno, ali moraju da budu u stalnim kontaktima sa lekarima kako ne bi došlo do komplikacija.

- Mnoge zaražene osobe nemaju simptome, ili imaju samo blage simptome, koji najčešće uključuju povišenu temperaturu praćenu groznicom, znojenjem, jakim glavoboljama, bolovima u mišićima. Kod nekih pacijenata mogu da se razviju i dodatne komplikacije, kao što su hepatitis (upala jetre) ili pneumonija (infekcija pluća). Manje od pet odsto ljudi razvije hroničnu infekciju, što može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući srčane probleme - najčešće kod trudnica, osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili sa prethodnim srčanim problemima. Trenutno niko od pacijenata ne zahteva bolničko lečenje. Može se očekivati porast zaraženih, ali ne u velikom broju - rekli su za "Dan" iz Instituta za javno zdravlje.

(Kurir.rs/Dan)