Pet maloletnika koji su na izdržavanju zatvorske kazne u UIKS-u, podnelo je pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda zato što im je, kako tvrde, posle fizičkog obračuna u zatvoru, odbijeno pružanje urgentne medicinske pomoći.

- Kako se navodi u pritužbi, oni su po uputu lekara transportovani u Urgentni centar i u njihovoj pratnji je bila medicinska sestra. Dužna sam da kažem da je ispitni postupak u toku - kaže zamjenica ombudsmana Mirjana Radović.

Iz Kliničkog centra ističu da maloletnici nisu imali uput. 

- Pregledani su od strane medicinske sestre. To ne može po postulatima struke da radi medicinska sestra i da proceni da li je taj pacijent za transport na tercijalni nivo u Urgentni centar ili nije. Ta lica nisu imala uput i koliko sam ja upoznata sa svim tim, po telefonskim nekakvom instrukcijama su upućeni u Urgentni centar. Tu se pokazalo da je sve to negde ispao problem - kaže zaštitnica prava pacijenata KCCG Alma Mutapčić.

Iz UIKS-a poručuju da posle 15 časova uglavnom nemaju lekara.

- Ta lica su od strane zatvorskog lekara upućena u KCCG, međutim nisu pregledana. E sad o čemu se radi, radi se o tome da jednostavno mi u većini slučajeva nemamo zatvorskog lekara posle 15 časova - kaže direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Darko Vukčević.

(Kurir.rs/Adria.tv/Prenela: S. M.)