Građani su sa današnjeg protesta u Baru povodom slučaja nasilja u tamošnjoj gimnaziji, poručili "Darise, izvini i uz tebe smo".

Učenik te škole, Daris Mujić, još uvek je na lečenju, a osumnjičeni za pokušaj njegovog ubistva se brani sa slobode, prenose podgorički mediji. To je drugi protest "Bar uz Darisa" nakon odluke Apelacionog suda da maloletni A.K, osumnjičen za pokušaj ubistva, bude pušten iz pritvora devet dana nakon napada.

Mujiću su se lekari danima borili za život i on je još na lečenju. Okupljeni i govornici su zahtevali reformu zakona, strože kazne za maloletne prestupnike i reforme u obrazovanju, kao i hitno uključivanje nadležnih u proces suzbijanja nasilja.

"Grad uz Darisa", "Čekamo li Ribnikar?", "Sudijo, zbog Vas naša deca ne mogu vani!", "Koliko još žrtava treba za promene?" samo su neki od natpisa koji su obeležili današnji protest koji je ujedno bio i skup podrške za povređenog Darisa. Direktorka barske gimnazije Marija Đonović kazala je da "ne smemo tolerisati da ovakve stvari prolaze bez jasne odgovornosti i odgovarajućih kazni".

"Očigledno je da aktuelni zakon ne prepoznaje adekvatne kazne. Tužno je što izgleda da uvek čekamo da kap prelije času da bi rekli da je dosta. Ovo što se desilo Darisu desilo se svima nama i zato dajem glas za izmenu Zakona o maloletničkoj delikvenciji. Promena zakona je nužna", kazala je Đonović.

Profesorica biologije Milena Bajagić koja je pružila prvu pomoć Darisu na dan incidenta poručila je da lekcija koja se prenosi sa generacije na generaciju jeste da pametniji popušta, ali da se danas, kao i u narednom periodu, ne sme popustiti.

"Oni su mladi, lepi, poletni. Oni su puni znanja. Oni su naša karta da gradimo svet na boljim osnovama. Zbog njih moramo menjati sebe, menjati navike i veštine koje im prenosimo. U moru informacija mora ostati trag da smo se borili za njih i njihovu budućnost. Ne zaboravite, dete je oduvek bilo i biće oličenje porodice iz koje dolazi, dok je škola refleksija našeg duštva. Zato, svi zajedno možemo da damo glas i vetar u leđa, kako porodici, tako i školi, za bolju budućnost naše dece", kazala je Bajagić.

Alan Drljan je u ime porodice Mujić poručio da će nastaviti sa protestima sve dok pravda ne bude zadovoljena, ali da će ih preseliti ispred Višeg suda u Podgorici koji je doneo odluku da se osumnjičeni za pokušaj Darisovog ubistva pusti na slobodu nakon devet dana.

Protestu su pored gradjna prisustvovali građanski aktivisti, brojne nevladine organizacije, lokalni odbornici, bivši i sadašnji poslanici i političari među kojima je bio i predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda da se maloletni A.K. brani sa slobode i odbio žalbu Višeg državnog tužilaštva koje je tražilo da mu se odredi pritvor.

Premijer Milojko Spajić se sastao sa roditeljima Darisa i poručio da su potrebne izmene Zakona o maloletnicima u delu koji se odnosi na mere zadržavanja, odnosno određivanja pritvora.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.