Štab je osnovalo Udruženje Trash u znak protesta zbog toga što je sveštenik iz Novog Vinodolskog izjavio da se crtani film "Sunđer Bob Kockalone" suprotstavlja hrišćanskim vrednostima jer decu odvlači u poroke.

Velečasni Hrvoje Poljak, sveštenik u Župi Svetog Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom, objavio je letak s optužbom da Sunđer Bob uči decu da poštuju lažna božanstva i blud, a obrušio se i na roditelje koji dozvoljavaju deci da ga gledaju. Takođe je zaključio da likovi iz tog crtaća predstavljaju po jedan smrtni greh: oholost, pohlepu, blud (požudu), zavist, neumerenost u jelu i piću, gnev i lenjost.

"Udruženje Trash, kao promotor filmske umetnosti ali i ljudskih sloboda, oštro odbacuje sve te tendenciozne izjave i napade na film kao oblik umetnosti, pa je osnovalo i Štab za odbranu lika i dela Sunđera Boba, koji deluje pod motom 'Sunđer Bob - heroj, a ne bludnik'".

Iz Štaba za odbranu lika i dela Sunđera Boba poručuju da taj crtani junak ne samo da nije bludnik, nego promoviše univerzalne društvene vrednosti.

"Svi koji su gledali taj crtać znaju da Sunđer naporno radi kod svog poslodavca i da iz svoje teško zarađene male plate redovno odvaja kako bi pomogao prijateljima i komšijama ma kakvi oni bili", poručuju.

Štab je za 20:00 časova u petak, 4. novembar, najavio zabavu podrške Sunđeru Bobu u jednom kafiću u Varaždinu, s koje će biti poslata "univerzalna poruka mira i ljubavi za sve - svi smo mi Sunđer Bob Kockalone!".