Postoji osnovana sumnja da proizvod Pureći hamburger s ružmarinom sadrži bakteriju salmonelu zbog čega se povlači s tržišta u Hrvatskoj. U toku su mikrobiološke pretrage

Prema informaciji primljenoj dana 19.11.2016. od strane veterinarske inspekcije, postoji osnovana sumnja da proizvod "Pureći hamburger sa ružmarinom", LOT broja L 05172876, bar koda 8008110001421, roka upotrebe do 22.11.2016. godine, proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, sadrži bakteriju salmonela spp.

Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. novembra 2005. o mikrobiološkim kriterijumima za hranu. U toku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. Rezultati nalaza očekuju se sutra, navodi 24 sata.hr

U saopštenju stoji da se obaveštavaju svi trgovački lanci da, ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama, ga ODMAH povuku s tržišta i o tome hitno obeveste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).

salmonela.jpg
AP 

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp, i nju najčešće izaziva hrana životinjskog porekla - jaja, mleko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

Hranu, posebno onu životinjskog porijekla, je potrebno pre konzumacije dobro termički obraditi.

Dodatni podaci o proizvodu:

Proizvođač: AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,
Stavlja na tržište: PLODINE d.d, Ružićeva 29, Rijeka

Zemlja porekla: Italija