“Bila sam Hrvatskoj i bilo je to predivno iskustvo. Ali…”, ovim rečima vlogerka Tina Šaron iz Švedske započela svoj video koji je naslovila “Rasizam u Hrvatskoj”.

Kao što iz samog naslova možete pretpostaviti, ova mlada devojka crne puti je tokom odmora u našoj zemlji imala i dosta neugodnih iskustava.

Inače, reč je o videu snimljenom 2016. godine, ali tek se ovih dana o njemu počelo pričati među hrvatskim korisnicima društvenih mreža.

Tina uverava kako je u Hrvatskoj osetila rasizam kakav nije osetila na drugom mestu na svetu. Prvi incident dogodio se prilikom odlaska u solarijum kada su je uvredila, kako kaže, dvojica ili trojica muškaraca koji su sedeli na recepciji.

S obzirom da je Tina bila u društvu prijateljice koja razume hrvatski jezik, saznala je da su joj muškarci preporučili da ide u solarijum komentarišući njenu boju kože pa su počeli da se smeju. Ali, odlučila je da joj pogrdni komentari neće pokvariti odmor.

Ipak, već idućeg dana morala se opet suočiti sa rasizmom. Tokom šetnje prema plaži ispred Tine i njezinih prijateljica bila je grupa glasnih mladića. Jedan od njih nešto im je rekao na što se Tinina prijateljica okrenula i u ‘nekom mu kontekstu spomenula majku’.

“Samo sam razumela reč mama. Odmah sam pomislila – ako je spomenula njegovu majku sigurno je nešto loše rekao. Prijateljica mi je rekla da je taj mladić rekao da idemo na plažu iako se od nas već jedna dobro spržila”, opisuje mlada Šveđanka.

Zbog ovakvih komentara joj se uživanje na plaži na kojoj je, kako kaže, bila jedina crnkinja, pretvorilo u neprijatno iskustvo.

“Okrenula sam se oko sebe i videla sam da sam jedina crnkinja tamo okružena hiljadama. Bilo mi je jako neprijatno. To što sam doživela od tih mladića nisam doživela nikad pre”, priznaje Tina koja je, sudeći po fotografijama na Instagramu, tog leta odmarala u Makarskoj.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: YT Screenshot