Između Mljeta i Svetog Andrije, u hrvatskim vodama, ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj.

Ogroman objekat, nalik na kocku, opremljen elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji. Gotovo ništa.

Posada ribarskog broda "Marian II" sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

"Celu zimu se tu zaustavljamo i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i kopče i karike lanca su nove, sve se sjaji, a nije inoks", priča Darko Kunac Bigava iz Podgore objašnjavajući da ovaj uređaj očigledno nije bio dugo u moru.

uredjaj.jpg
Darko Kunac/Hrvatski Kocari 
foto: Darko Kunac/Hrvatski Kocari

"Ova kutija nema oznaka, narandžaste je boje, prečnika oko 130 cm, oko 100 kg teška, a manji teg prečnika 40×40 cm, da ni nas trojica ne možemo da ga pomerimo. Čini mi se da je neki uređaj za merenje i ima onu električnu kuku da se opusti, pa mogu da se uzmu podaci i promene baterije", detaljno pojašnjava i zaključuje da i njega zanima ko je to tamo ostavio.

Samo dva natpisa su primećena na narandžastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Ribar je objavio fotografije na Fejsbuku, a ubrzo se među ribarima razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao.

Pojedinci su istakli da je specijalizovani vojni okeanografski brod bio je na redovnom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci.

uredjaj1.jpg
Darko Kunac/Hrvatski Kocari 
foto: Darko Kunac/Hrvatski Kocari

Kako prenosi Morski.hr, putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja.

Stručnjak koji je radio na tehničkim sistemima kaže da se čini da se zaista radi o mernom instrumentu.

"Na prvi pogled, jedan deo uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno", pojasnio je.

Osim legitimnog pitanja šta taj uređaj radi tu gde je pronađen i u čijem je vlasništvu, nakon svega navedenog, postavlja se pitanje, zašto je takav američki vojni brod nakon remonta u Rijeci radio ovakve manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i to daleko od Rijeke, na južnom Jadranu.

Kurir.rs/Morski.hr

Foto: Darko Kunac/Hrvatski Kocari