"U normalnom društvu i državi, u kojoj bi NDH očigledno bio zločinački režim, ne bi bilo sumnje da se žrtve, koje su se desile u maju 1945. godine, budu spomenute. Ali Hrvatska nije ta država i društvo."

Dok je predsednik Zoran Milanović položio venac na Spomenik poginulima, upozoravajući na živote posleratnim žrtvama Vojske Jugoslavije u Teznu, istoričar Hrvoje Klašić rekao je za N1 da ideološke podele postoje u svakom društvu, ali da u Hrvatskoj govorimo o suočavanje sa prošlošću na potpuno pogrešan način.

"U normalnom društvu i državi, u kojoj bi NDH očigledno bio zločinački režim, ne bi bilo dileme da se žrtve, koje su se desile u maju 1945. godine, odaju komemoraciji. Ali Hrvatska nije ta država i društvo, sutra će nešto biti eksplicitno obeleženo treba da se slavi za slobodu i državnu nezavisnost ", kaže Klasić. Podsjetio je da u Hrvatskoj pojedini ministri na zidu postavljaju slike Ante Pavelića, a ljudi viču Spremni za dom. "Radi se zaista o komemoraciji jedne države i jednog režima. A da se zločin dogodio, nema spora, velika je sramota i treba ga obeležiti, ali ne i način da se komementira žrtve, da se obeleži režim ", rekao je Klasić.

Naveo je primer stotina stražara iz koncentracionog logora Dachau koji su ubijeni razoružani, ali Nemačka ne razmišlja da donese zakon kako su pali za slobodu, dok je bivši zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik sabora žrtava iz Blajburga to rekao. "Ne sme biti oklevanja u osuđivanju kriminalaca i zločina, ne smemo se pravdati i ne smemo davati nacionalni znak. "Ako imamo političare koji tolerišu Nezavisnu Državu Hrvatsku, fašizam i Adolfa Hitlera, nije važno šta oni misle o prošlosti, već šta su spremni učiniti u budućnosti", rekao je Klasić.

Prema Klasiću, danas je žalosno slušati bosanskog kardinala Vinka Puljića, čiji je prethodnik bio Ivan Šarić, veliki simpatizer Pavelića, koji je podržavao ustaški pokret. Napomenuo je da ne bi trebalo doći do izjednačavanja. Pitao se i zašto nije slučajno što se misa nikada ne služi na Sutjesci, već uvijek za Pavelića i Nezavisnu Državu Hrvatsku i u Bleiburgu. "Ne dozvolimo da političari koji tolerišu fašizam ikada vode Hrvatsku", rekao je, dodavši da krajnja desnica nikada nije imala što da kaže osim nacionalizam.

Kurir.rs/Net.hr
Foto: Screenshot