Za njih je četvrtak novi petak. Zato što rade samo 4 dana u nedelji. Devet zaposlenih u marketinškoj kompaniji Jan De Jong može se pohvaliti ovim.

Nakon što je usvojio uvođenje viza za digitalne nomade, ovaj Holanđanin, koji u Hrvatskoj radi 15 godina, donosi još vesti na hrvatsko tržište, piše RTL.

Takva praksa postaje sve rasprostranjenija u svetu, a na Islandu su upravo završili eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom - i zaključili da su koristi ogromne. Radnici su manje pod stresom i imaju više vremena za privatni život.

"Bio sam inspirisan onim što su uradili na Islandu, njihovim eksperimentom. Dokazali su da ako radite četiri dana ili manje, a ne deset sati dnevno jer to nije ideja, smanjujete stres i povećavate produktivnost. Vesti smo objavili putem video poziva bili uzbuđeni i veoma srećni ", rekao je Jan De Jong, direktor kompanije.

Srećni jer će dobiti istu platu kao da su radili pet dana. Jedan slobodan dan znači mnogo.

"Definitivno ću moći da radim neke privatne obaveze, na primer da idem u banku. Pošto radimo od 9 do 5 i najčešće one stvari koje morate da uradite jednostavno ne stignete tamo tokom radnog vremena. Moj prvi slobodan dan već je u petak i već planiram druženje sa prijateljima “, rekao je radnik Alen Čorković.

Rad 4 i pauza od 3 dana dobar su recept za srećnije radnike, smatraju psiholozi.

"Ljudi će imati više vremena i više mogućnosti za opuštanje. Biće odmorniji, pospaniji i produktivniji. Ako smo odmorniji, onda smo i kreativniji i naći ćemo zanimljivija rješenja i alternative na određenim poslovima. Ali najvažnija stvar je veće zadovoljstvo i bolja radna atmosfera", rekla je psiholog Sandra Zuparić.

Kurir.rs