Sudija za prekršaje odlučiće da li ima elemenata za nastavak postupka protiv 71-godišnjaka iz Briševa koji je priveden jer je na društvenoj mreži napisao da premijera treba dočekati pokvarenim jajima kao i 49-godišnjaka iz Kakme koji ga je nazvao pavijanom, saznaje se na zadarskom sudu.

Portparol Opštinskog suda u Zadru, pri kojem je i Prekršajni sud, Davor Dubravica za Hinu je izjavio da će o nastavku postupka protiv dvojice prijavljenih odlučiti prekršajni sudija Ksenija Bratković.

Ona će doneti odluku da li ima elemenata da se postupak nastavi ili ne, kazao je Dubravica.

Uz 71-godišnjaka koji je medijima otkrio da je priveden jer je napisao da premijera na Maslenici treba dočekati pokvarenim jajima naknadno se oglasio i 49-godišnjak otkrivajući da ga je nazvao pavijanom.

Policija je u ponedeljak izvestila da je 21. januara sprovela kriminalističko istraživanje nad dve muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obojica su, dodaje policija, 20. januara 2022. godine na objavljeni članak o najavi posete predsednika Vlade RH Maslenici, koji je objavio jedan zadarski portal, na društvenoj mreži objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obeležja navedenog prekršaja.

U optužnom predlogu koji je 49-godišnjak dostavio Anteni Zadar stoji da je "narušio javni red i mir, vređanjem i omalovažavanjem predsednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. januara 2022. godine lično došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u vezi sa obeležavanjem 29. godišnjice VRO Maslenica, a što je okrivljenom bilo poznato iz napred navedenog članka".

Mediji prenose i njegove reči da je u šoku jer je u policijskoj stanici proveo 8 sati.

Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Fejsbuku da premijera "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone".

"Zbog njegove bezbednosti mene je policija uhapsila i zadržala dok premijer nije otišao s ovog područja jer ja sam mu opasnost. U policiji su mi najpre rekli da sam pretio premijeru, a s obzirom na to da sam im izbio taj argument, okrenuli su na vređanje. Bilo je još uhapšenih, sa mnom je bio čovek učesnik akcije Maslenica. Dok je premijer postavljao venac, on je bio u zatvoru isto za komentar" objavio je muškarac uz fotografiju optužnog predloga, a preneo portal 057 info.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u slučaju privođenja zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na Fejsbuku postupano u skladu sa zakonom i poručio da policija ne prima nikakve političke naloge.

Kurir.rs/Jutarnji list