Plivači na Otvorenim bazenima Caprag u Sisku juče su oko 18 sati doživeli pravi šok, a velika tragedija sprečena je zahvaljujući jednom malom heroju od samo osam godina.

Dok su svi ostali bezbrižno plivali i uživali u rashlađivanju, dečak Leon (6) je lebdeo u olimpijskom bazenu i, kako čitalac opisuje, bio je na stomaku, glava mu je bila pod vodom i uopšte se nije kretao. Nažalost, niko od odraslih na bazenu nije primetio šta se dešava niti je pritekao u pomoć.

Tu se, na sreću, našao Gabrijel Bratim (8), koji je odmah uleteo u bazen rizikujući sopstveni život da iz vode izvuče svog druga sa kojim trenira fudbal. Kako nam je rekao, svi su zajedno igrali u bazenu, a tek kada su njegovi drugovi otišli, a Leona nije bilo, primetio je da se nešto opasno dešava.

"Veoma sam se uplašio, prvo se vrteo kao palačinka u vodi, a onda se smirio i počeo da pluta. Valjda je progutao vodu, pa sam ga zvao, ali se nije javljao", opisao je mali junaka koji se tek vratio iz škole, gde su mu svi aplaudirali i čestitali.

Kako čitalac opisuje, dečak je nosio drugara iz bazena, a zbog svoje težine stalno je padao u vodu, ali je na kraju, uz veliki napor, uspeo.

„Bilo mi je jako teško, klizio je, na kraju sam uspeo da ga dovučem do ivice bazena, a onda znate ostalo“, rekao nam je dragi Gabrijel.

Svi mislili da se deca šale

Sa Gabrijelom je bila i njegova majka Sanja Kamljenović , koja nam je objasnila da u tom trenutku nije bila u bazenu, ali se Gabrijel igrao sa dečakom i njegovim ocem.

„Gabrijel je došao kod mene i rekao da se dete zamalo udavilo, na šta sam potrčala jer inače radim u hitnoj pomoći u bolnici. Ispričao mi je kako je prvo bio pod vodom na stomaku, a zatim se okrenuo na leđa širom otvorenih očiju i nije se odazvao kada ga je pozvao“, podelila je majka.

Nakon što je Gabrijel odveo prijatelja na ivicu bazena, počeo je da ga doziva, ali dečak nije odgovarao, bio je u nesvesti i nije disao. Uzvik je konačno privukao pažnju ostalih plivača, koji su potom brzo reagovali i počeli da oživljavaju dečaka, koji se ubrzo probudio i počeo da povraća vodu koju je progutao.

"Dete je ležalo na boku pored ivice bazena i povraćao vodu, svi su se okupili oko njega, a jedna mama je došla do mene i rekla mi šta je Gabrijel uradio. Koliko sam razumela, svi su mislili da se igraju i šale. “, priseća se majka i dodaje da se sve dešavalo u olimpijskom bazenu koji je inače veliki i dubok.

"Povraćao je nekoliko puta, nije mogao ni da priča, verovatno od straha. Na kraju je došla hitna pomoć i odvezla dečaka, koji je već bio mnogo bolje, svestan i disao", rekao je čitalac koji je bio svedok nesrećnog događaj.

Majka ponosna na sina

Mediji su kontaktirali Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije iz kojeg su potvrdili da je njihova ekipa hitne pomoći T1 juče imala intervenciju na bazenima Caprag zbog dojave o utapanju deteta. Dečak je kolima Hitne pomoći prevezen u Opštu bolnicu dr. Ive Pedišića u Sisku. U bolnici su rekli da ne bi trebalo da saopštavaju informacije o stanju pacijenta, ali i da je mali Leon i dalje na pedijatrijskom odeljenju u pratnji porodice.

„Nakon što je Gabrijel izveo Leona, odmah je došao spasilac i rekao mi isto što misli da se dečaci samo igraju“, dodala je gospođa Kamljenović.

Kako kaže, veoma je ponosna na svog Gabrijela, a kako je ovo malo mesto, prijatelji, komšije i poznanici ih zaustavljaju na ulici da mu čestitaju i zahvale se na brzoj reakciji.

"Svi su mi čestitali, a učiteljica mi je u školi rekla da sam pravi superheroj“, radosno nam je na kraju rekao Gabrijel.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Bonus video:

Kurir televizija "DOK IM PRILAZIM, RASTE MI ADRENALIN, ONI BUKVALNO ZANEME" Čuveni Renato Grbić otkrio kako se ponašaju ljudi čije je ŽIVOTE SPASIO