Trojica vatrogasaca gase požar kod zvezdarnice na Poljunu iznad Hvara, koji se u nedelju popodne ponovo razbuktao nakon što je u njemu prepodne izgorelo osam hektara trave, niskog raslinja i borove šume, podaci su Vatrogasne jedinice Splitske županije.

Vatrogasci kažu da će opožarena površina biti veća, jer je samo od 7.10 do 10 časova, kada su je locirali, gorelo osam hektara. Vatra se ponovo aktivirala oko 17.14, pa su na teren upućena dva vatrogasca.

U poslednjih sat vremena pridružio im se još jedan kanader koji pomaže da se požar što pre ugasi, posebno ako se zna da je poslepodne na širem području Splitsko-dalmatinske županije naletelo nevreme. U gašenju učestvuju svi ostrvski vatrogasci, njih šezdesetak sa deset vozila, navode iz DVD-a Hvar. Ovo je prvi veliki požar ove sezone u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

DVD Hvar je jutros na svojoj Fejsbuk stranici objavio da je u 7.50 sati izbio požar na Napoleonovom brdu (Poljun). Na teren su izašla četiri vozila sa 35 vatrogasaca. U 7.55 časova stigla je pomoć iz DVD Stari Grad i Jelsa. U 8.30 časova požar je stavljen pod kontrolu vatrogasaca, a u 9 časova je lokalizovan.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, vatra se približila kućama, a mnogi stanovnici zalivaju svoja dvorišta. Vatrogasci i dalje gase požar, rekao je čitalac

Iz još nepoznatih razloga, požar je izbio ispod Jadranske magistrale, a kako su javili vozači Radarske kontrolne grupe, širi se munjevitom brzinom ka putu prema Bosanči. Vozači se upozoravaju da izbegavaju autoput kako bi vatrogasci što lakše i brže stigli do intervencije, prenosi Dubrovački.hr.

Za sada nije poznato da li je požar izbio spontano zbog velikih vrućina ili je uzrok ljudski faktor. U međuvremenu, policija reguliše saobraćaj i skreće na alternativne pravce. Dubac je zatvoren za saobraćaj, vozači se preusmeravaju preko Brgata, a saobraćaj je obustavljen i od raskrsnice iznad Ilijine glavice prema magistralnom putu...

Zbog brzog širenja vatre, na teren su pozvani vatrogasci, nakon čije intervencije su vatrogasci požar brzo lokalizovali i stavili pod kontrolu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

Kurir TV/D. Š. Požar u Sremskoj Mitrovici