ŠTA SE DEŠAVA SA TURIZMOM U HRVATSKOJ? Ekspanzija u maju, u junu ZATIŠJE: "Postoje 2 razloga zašto nema gostiju"
Foto: Shutterstock

ŠTA SE DEŠAVA SA TURIZMOM U HRVATSKOJ? Ekspanzija u maju, u junu ZATIŠJE: "Postoje 2 razloga zašto nema gostiju"

Hrvatska -

Nakon odličnog turističkog maja u Istri zbog praznika Duhova u Nemačkoj i Austriji, u junu je nastupilo zatišje. I to svi osete. Turistička središta i plaže nisu puni kao ranije, što se, pre svega, odražava na ugostiteljstvo.

To potvrđuju i podaci Turističke zajednice Istarske županije koji govore da je dosadašnji deo juna, što se noćenja tiče, u minusu dva odsto, a direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević smatra da bi se do kraja juna taj rezultat trebao poravnati s onim pređašnjim.

"Prvih 10 dana u junu ove godine imali smo veliki minus od 55 odsto (indeks 45), a glavni razlog je činjenica da su lani u tom razdoblju padali Duhovi. Drugih deset dana je bilo puno bolje i sada nam indeks iznosi 98, što je minus od dva odsto.

Ako se tako nastavi, 1. jula rezultati bi trebalo da se izjednače. Sa jučerašnjim danom u kumulativnom razdoblju, odnosno od početka godine do tog datuma, realizovano je 1,6 miliona dolazaka, što je plus od tri odsto i 7 miliona noćenja, što je minus od dva odsto" ističe Ivošević.

Razlog takvom manjem prometu u junu kaže da je već poznat - drugačiji raspored praznika.

"Kada Uskrs i Duhovi padaju rano kao ove godine, onda je promet u martu i maju odličan, a lošiji su april i jun. Međutim, već sada znamo da nema nikakvih poremećaja" ističe Ivošević.

U Puli je do 22. juna bilo 19% manje noćenja u odnosu na ranije, te 16% u odnosu na 2022. godinu.

Trend kraćih poseta

"Pad je bio očekivan jer je Tijelovo 2023. godine bilo mnogo ranije i u tom periodu je zabeležen najveći pad noćenja, a već od 11. juna brojke su porasle i kreću se oko prošlogodišnjih. Slično je i 2022. godine kada su i Duhovi i Tjelovo bili u junu, pa se očekuje pad.

Ako uporedimo ukupan broj noćenja od 1. januara do 22. juna, Pula je zabeležila rast dolazaka od 9% i noćenja za 1%, što znači da smo ukupno u plusu i da je trend kraćih boravaka ili poseta Više destinacija tokom putovanja vraća se nakon pandemije" ističe Sanja Cinkopan Korotaj .

U Poreču ističu da će na isti datum kao i prošle godine ostvariti milionito noćenje i da su već sada 7 odsto bolji u dolascima i četiri odsto u noćenjima u odnosu na 2022. godinu. I u Umagu je prvih 15 dana juna bila rupa, ali je nastavak juna popravio situaciju. Zato je na području središnje Istre pad noćenja znatno veći u junu i iznosi 32 odsto.

"Uočen je veliki minus u noćenjima kod gostiju iz Nemačke,Holandije, Velike Britanije i Italije - oko 40% manje" kaže Sanja Kantaruti iz TZ-a središnje Istre.

Traženiji apartmani

"Ranije nismo imali toliki pad, a pretpostavljam da je tako ove godine zbog praznika, Fudbalskog prvenstva i rasporeda praznika. Naši gosti su stalni gosti i gosti koji se stalno vraćaju, a u junu se pokazalo da se manji kapaciteti odnosno manje kuće za odmor lakše pune" smatra Kantaruti.

Isto je potvrdila Lorena Džon iz Udruženja privatnih iznajmljivača Istre.

"Ove godine bolje su popunjeni apartmani nego kuće za odmor. Dosad je bilo obrnuto. Traži se smeštaj za dvoje, smeštaj koji prima kućne ljubimce. A glavni razlog pada je činjenica da nam je došlo manje nemačkih gostiju. Mnogi nisu mogli da dobiju godišnji odmor jer je kod njih Evropsko prvenstvo u fudbalu. Osim toga, Bavarsku su zadesile poplave i mnogi nisu razmišljali o putovanjima" ističe Džon.

Mljet, Hrvatska
foto: Shutterstock

Dodaje da je buking za jul i avgust dobar i da je počeo puniti i septembar.

Puno više kreveta nego u 2023., a potražnja nije veća

Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, ističe da popunjenosti privatnog smeštaja sigurno neće ići na ruku činjenica da je ove godine u Hrvatskoj registrovano oko 40 hiljada novih kreveta u privatnom smeštaju.

"Što se tiče jula i avgusta, zasad buking ide u očekivanom ritmu, ali moramo biti oprezni. Imamo puno više kreveta nego lani, a potražnja nije veća" zaključio je predsednik Udruženja putničkih agencija.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track