Jedan pad sa bicikla na Radićevom trgu u Bjelovaru prošle nedelje mogao je da se završi kobno da nije bilo Ivane Grđan. Dok se prošlog petka oko 14 sati vraćala sa skupa u Koprivnici, nakon kružnog toka na Radićevom trgu, primetila je da su automobili ispred nje naglo kočili i zaobišli nešto na putu. Kada je automobilom stigla do pešačkog prelaza, imala je šta da vidi.

- Na sredini pešačkog prelaza ležao je stariji čovek, pretpostavljam da ima više od 70 godina, a pored njega je bio bicikl. Automatski sam upalila sva četiri žmigavca na autu i ​​izjurila da vidim kako mogu da mu pomognem - kaže ova mlada Bjelovarčanka.

Na sreću, čovek je bio pri svesti i uspeo je da promuca dok su mu se oči samo zamračile pre nego što je pao. Nekako je uspeo da stane na noge i uz Ivaninu pomoć otišao je do prve klupe u obližnjem parku.

- Vratila sam se da sklonim njegov bicikl sa puta. Sve vreme dok su automobili prolazili pored nas, niko nije ni stao da vidi šta se dešava. Naprotiv, iz jednog automobila me je mladić doviknuo da ga pustim jer je bio pijan - kaže ona.

A nije, tvrdi Ivana, koja to odlično ume da proceni, s obzirom na to da je po zanimanju medicinska sestra.

- Čovek je bio potpuno bled i dezorijentisan. Posle nekoliko minuta došao je k sebi i objasnio mi da je otišao u apoteku po lekove za ženu. Nije hteo da zovemo hitnu jer živi u blizini, kod Gradskog bazena – kaže Ivana, koja je ovu priču odlučila da podeli na popularnoj Fejsbuk stranici „Policija staje – Bjelovar i okolina” jer ju je najviše šokirala bezosećajnost prolaznika koji nisu pokazivali nameru da pomognu nesrećnom čoveku.

- Htela sam da podsetim ljude da je važno pomoći u ovakvim situacijama, bez obzira na to što žrtvu ne poznajemo, pa čak i ako je pio, što ovde nije bio slučaj. Sutra bi to mogao da bude neko od naših roditelja, baka i deda, naše dete - kaže Ivana.

Iako je zaradila popriličan broj pozitivnih komentara i mnogi su joj čestitali na njenom plemenitom činu, bilo je i negativnih reakcija – od tvrdnji da je muškarac bio u alkoholisanom stanju, do toga da nema šta da radi u 14 časova napolju. Ali Ivana se, kaže, na to ne obazire. I ovo nije prvi put da pomaže na ovaj način.

- Sličnu situaciju sam doživeo pre nekoliko godina, tokom pandemije kovid-19. Čekao sam u redu u prodavnici na korzu, sa nekoliko ljudi. Jedan stariji gospodin je odjednom počeo da pada i ja sam automatski otišla da mu pomognem. Ali ljudi oko mene su pokušavali da me spreče govoreći da bi bilo bolje da ga ne diram zbog korone. Na svu sreću, obezbeđenje iz obližnjeg objekta bio je priseban, pozvao je Hitnu i reanimirao čoveka sa mnom dok nije stigla Hitna – priseća se Ivan za Mojportal.hr.

- Po zanimanju sam medicinska sestra i na kraju školovanja položila sam Hipokratovu zakletvu da ću pomoći drugima u svakoj situaciji. Uvek se toga držim. Ali čak i da nisam zdravstveni radnik, znam da bih uradila isto. I mislim da svi tako treba da razmišljamo – zaključuje Ivana.

Kurir.rs/Moj portal hr

Bonus video:

kurir televizija PEŠACI MOGU BITI KRIVI I AKO IH VOZILO UDARI NA PEŠAČKOM PRELAZU! Stručnjak za saobraćaj ukazuje na manje poznatu odredbu zakona