OTKRIVEN JEZIV SLUČAJ Dvojac 'udomljavao' ljude sa poteškoćama, a onda ih držali kao robove: Sve je trajalo 20 GODINA
Foto: Kurir televizija

OTKRIVEN JEZIV SLUČAJ Dvojac 'udomljavao' ljude sa poteškoćama, a onda ih držali kao robove: Sve je trajalo 20 GODINA

Hrvatska -

Policija je uhapsila 73-godišnjeg muškarca i ženu od 68 godina, a dvojac je u međuvremenu završio u pritvoru, dok su njihove žrtve odmah privremeno prebačene u druge hraniteljske porodice.

Čak 20 godina muškarac i žena iz Zagrebačke županije kontrolisali su, iskorišćavali, kažnjavali i teškim psihofizičkim nasiljem terali četiri osobe na teške fizičke poslove, saopštila je zagrebačka policija o bolnom slučaju koji traje od maja 2004. Policija je za ovaj slučaj saznala pre oko mesec dana, nakon čega je sprovela zahtevnu istragu koja je otkrila novi slučaj ropstva, odnosno trgovine ljudima.

Kako je saopštila policija, dvojac od 73 i 68 godina je pre 20 godina dobio dozvolu za smeštaj odraslih osoba slabijih psihofizičkih sposobnosti. Odmah po dobijanju dozvole u ​​svoj dom su smestili četiri osobe starosti od 43 do 69 godina, a onda je počeo teror koji će za njih trajati narednih 18 ili 20 godina.

- Osumnjičeni su, kako se sumnja, oštećeni praćeni, iskorišćavani, kažnjavani i prinuđivani na teške fizičke poslove zbog teškog psihofizičkog stanja i psihičkog zdravlja, čime je nad njima stvaran odnos zavisnosti i nadzora suprotno odredbama međunarodnog prava, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa pripadajućim Protokolima za sprečavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima, posebno ženama i decom, Konvencija Saveta Evrope o suzbijanju trgovine ljudima i Zakona o hraniteljstvu - navode u policiji.

Kurir.rs/Večernji list

Bonus video:

01:25

PSIHOLOŠKINJA BOJANA O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU NA FDU: Profesor mora i da obrazuje i da vaspitava, važno je poštovati kodeks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track